Dues dotacions dels Mossos d'Esquadra custodien l'edifici del consolat de l'Uruguai a Barcelona en espera de poder fer efectiva la resolució judicial que els insta a entregar al seu pare la nena de 7 anys, que és amb la seva mare des de divendres en seu diplomàtica.

Per complir l'ordre de la jutgessa de primera instància de Vielha e Mijaran, que va retirar la custòdia a la mare, de nacionalitat uruguaiana, una dotació de la policia catalana és a les portes de l'edifici, ubicat a l'avinguda Diagonal, i una altra al replà, pendents que la dona finalment abandoni la finca amb la nena. La mare es va refugiar al consolat per evitar el traspàs de la seva filla al seu pare biològic, que en té la guarda judicial, després d'haver-se-la emportat a l'Uruguai i que s'arxivés una denúncia de la mare per maltractaments i abusos a la menor comesos pel progenitor.

El lliurament era previst per a divendres passat, dia 4, quan s'havia establert que la nena fos transferida al Consolat de l'Uruguai per ser un espai idoni, ja que coneix el cònsol i no és «una persona hostil». No obstant això, i encara que tots dos progenitors es van presentar a la seu, el cònsol es va negar a complir l'ordre, després de la qual cosa el ministeri de Relacions Exteriors de l'Uruguai va emetre un comunicat en què va subratllar que estan exempts de complir-la. «En el marc del dret internacional convencional i consuetudinari, l'Estat uruguaià, i per tant la seva Missió Diplomàtica i Oficines Consulars, està exempt de l'autoritat de la sentenciant», diu la nota.