Dos milions de catalans són miops, dels quals mig milió tenen entre 17 i 27 anys, mentre que un de cada cinc ja supera les quatre diòptries i s'acosta a nivells de risc, en part per l'ús cada vegada més habitual de pantalles (mòbil, ordinadors o tauletes), segons el Col·legi d'Òptics.

Amb motiu de la celebració ahir del Dia Mundial de la Visió, el Col·legi Oficial d'Òptics Optometristes de Catalunya (COOOC) va advertir que una de les causes d'aquest increment de miops a la societat es troba en el canvi d'hàbits de vida amb la incorporació de pantalles. El col·legi professional recorda que la miopia ja és considerada com la pandèmia del segle XXI per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i es preveu que el 2050 la meitat de la població sigui miop.

Malgrat que la miopia no estigui considerada com una malaltia, sinó com un defecte refractiu, «és necessari informar el ciutadà que un ull de més de 5 diòptries es considera un ull patològic i que, a la llarga, pot tenir importants problemes visuals i oculars», va alertar el president del COOOC, Alfons Bielsa. Per exemple, va especificar, una persona amb més de 7 diòptries multiplica per 44,2 les possibilitats de tenir un despreniment de retina i per 126,6 les d'una maculopatia.

El COOOC també ha mostrat la seva preocupació perquè els nens i les nenes que avui tenen 10 anys tenen unes miopies el 30% més altes que els nens i les nenes de 10 anys del 2008.

A més de l'ús de les pantalles, segons el col·legi professional, una altra de les causes pot ser la falta de sistemes d'atenció primerenca i prevenció. Segons Bielsa, vuit de cada deu miops té antecedents familiars, pel que haurien d'haver estat menors controlats des dels seus primers anys de vida. Els optometristes assenyalen que l'altra gran causa d'aquest increment de miops es troba en el canvi d'hàbits de vida, ja que mentre que al principi del segle XX el 56% de la societat era analfabeta i les seves necessitats de visió pròxima eren escasses, actualment es passa gran part de la jornada davant de pantalles i amb un ús molt intensiu de la visió pròxima (ordinadors, mòbils, estudi, oficines...). «La majoria de la població passa més temps mirant la pantalla del que seria recomanable, que són un màxim de dues hores diàries», indica Bielsa. Actualment els menors de 30 anys passen de les 10 hores i mitja mirant una pantalla; 9,3 hores en persones entre 31 i 45 anys; 8,3 en persones de 46 a 60 anys i 3,8 en persones més grans de 60 anys, segons una enquesta en línia que el COOOC va fer el 2014.