El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va desestimar ahir la recusació que el president de la Generalitat, Quim Torra, va plantejar contra el president de l'alt tribunal català, Jesús María Barrientos, i una altra magistrada que han de jutjar-lo per no retirar els llaços grocs en campanya.

En un acte, l'anomenada «sala 77» del TSJC, encarregada de resoldre les recusacions, ha rebutjat la petició de Torra per apartar del seu judici Barrientos i Mercedes Armas, en considerar que no han perdut la «imparcialitat» per enjudiciar el cas, i li imposa les costes del procediment.

D'aquesta manera, Jesús María Barrientos, que presideix tots els judicis del TSJC, i Mercedes Armas formaran part de la sala que el pròxim 18 de novembre jutjarà per desobediència Torra, per a qui la Fiscalia demana un any i vuit mesos d'inhabilitació per desoir el requeriment de la Junta Electoral Central de retirar els llaços grocs i la pancarta a favor dels presos de la façana del Palau de la Generalitat.

Torra esgrimia en l'incident de recusació presentat contra Bar-rientos el seu «posicionament polític i personal» i una «enemistat manifesta» per diverses declaracions i intervencions seves, com quan va abandonar un acte del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona molest per un discurs del president del Parlament, Roger Torrent, que al·ludia als «presos polítics».

En l'acte, contra el qual no és possible recurs, la sala -integrada per sis magistrats del TSJC- conclou que «cap dels comportaments públics, manifestacions o conductes» de Barrientos relatives al procés revelen una «pèrdua d'imparcialitat objectiva o subjectiva de la seva banda».

Segons la sala, les posicions públiques de Barrientos sobre el procés es van efectuar «en la seva condició de president del TSJC i, per tant, representant del poder judicial en aquest territori, en exercici de la innegable llibertat d'expressió que li correspon, augmentada pel rol institucional inherent a càrrec seu».