El Passeig de Gràcia de Barcelona, la Diagonal i els carrers de l'entorn s'han omplert aquest divendres al vespre amb 750.000 persones, segons els organitzadors, i 525.000, segons la Guàrdia Urbana, per participar a la manifestació convocada per Intersindical-CSC i IAC amb motiu de la vaga general.

Bona part dels manifestants s'han concentrat sobretot entorn els Jardinets de Gràcia, d'on ha sortit la capçalera, amb el lema 'Pels drets i les llibertats, vaga general', i en direcció Gran Via, on hi havia l'escenari.

A la manifestació, a més, hi han confluït les Marxes de la Llibertat que ha organitzat l'ANC i Òmnium Cultural, que van sortir dimecres des de Girona, Berga, Vic, Tàrrega i Tarragona.

'Vaga general, llibertat presos polítics' és un dels lemes principals que han cridat els manifestants. També hi havia presència de tractors procedents del Maresme.

Discrepància en el número d'assistents

La Intersindical-CSC i IAC han xifrat en 750.000 persones les que s'han concentrat a Barcelona, on han acabat les marxes per la llibertat durant la jornada de "vaga general més gran de la història de Catalunya". Els sindicats convocants de la vaga han assegurat en un comunicat que la protesta d'avui "trenca la barrera del sindicalisme majoritari" i de "l'statu quo" perquè "així ho ha volgut i ho ha demostrat el poble de Catalunya".

Els sindicats que han liderat la vaga asseguren que la convocatòria i el seguiment ha superat la del 3 d'octubre de protesta per la brutalitat policial exercida per lla Policia Nacional i la Guàrdia Civil durant el referèndum de l'1-O. La Guàrdia Urbana de Barcelona, en canvi, ha xifrat en prop de 525.000 els assistents a la manifestació al centre de la ciutat

Una marxa pacífica i sense aldarulls

La manifestació ha quedat desconvocada cap a les 18.15 de la tarda després de cantar l'himne dels Segadors, però a les 19.00 hores encara hi ha una nombrosa quantitat de persones al carrer que increpen els helicòpters policials que sobrevolen la protesta i que contemplen el fum que s'aixeca des de la via Laietana, on hi ha enfrontaments entre un altre grup de manifestants i la Policia Nacional. La fumera és visible des de la confluència del passeig de Gràcia i la Gran Via.

La marxa s'ha desenvolupat en un to reivindicatiu, tant de drets socials com de la llibertat dels líders polítics empresonats, i també s'hi han fet proclames contra els mitjans de comunicació estatals. Nombroses estelades han omplert el Passeig de Gràcia entre crits com 'Llibertat presos polítics', 'Els carrers seran sempre nostres', 'Fora les forces d'ocupació' i 'Vaga general'. També s'hi han vist pancartes demanant que Catalunya sigui una república independent i contra la sentència del Suprem, que han considerat "feixista", "cara al sol" o una "injustícia", entre altres qualificatius que s'han exhibit.

La marxa ha acabat amb la intervenció dalt de l'escenari de diversos representants sindicals i també de la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, i del vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, que ha llegit una carta del president de l'entitat, Jordi Cuixart, escrita des de la presó de Lledoners. Tot i el to polític de les intervencions de l'ANC i Òmnium, els discursos dels sindicats s'han centrat en l'àmbit laboral: han reclamat la derogació de la reforma laboral i han reivindicat drets i millors condicions per als treballadors.