19 de octubre de 2019
19.10.2019
Regió7

La JEC suspèn el vídeo del Govern central contra l'independentisme

L'àrbitre electoral considera que el contingut del vídeo «pot associar-se» amb el PSOE

19.10.2019 | 00:12
El president del Govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez

La Junta Electoral Central (JEC) va decretar ahir la «suspensió temporal», mentre duri el procés electoral del 10-N, de la difusió del vídeo protagonitzat per ministres del Govern de Pedro Sánchez en què defensen les «fortaleses» de la democràcia a l'Estat espanyol.

L'àrbitre electoral considera que el vídeo de la campanya Spain Everybody'sLand afecta els principis de neutralitat i d'igualtat perquè ha estat «organitzat i finançat amb recursos públics», s'ha començat a emetre «en el curs d'un procés electoral» i «tots els seus protagonistes són ministres del Govern en funcions», alhora que també són «candidats a les eleccions generals del 10-N» o «destacats líders» socialistes.

A més, diu que el «missatge positiu de la realitat espanyola» del vídeo es pot associar al PSOE. Així doncs, la JEC estima parcialment les denúncies de JxCat i ERC i prohibeix temporalment la difusió del vídeo però no obre cap expedient sancionador al Govern espanyol.

El Govern espanyol va llançar el vídeo dilluns, coincidint amb la sentència del Tribunal Suprem de l'1-O.

Hi apareixen els ministres Carmen Calvo, Josep Borrell, Fernando Grande-Marlaska, Isabel Celaá, Nadia Calviño, Luis Planas, Teresa Ribera, José Guirao i Pedro Duque, i s'emmarca en la campanya #EverybodysLand.

Al vídeo defensen el sistema democràtic espanyol en anglès, francès, alemany i rus. «El vídeo no s'acompanya de cap missatge que justifiqui l'exclusió d'altres protagonistes de la vida política i social, per la qual cosa el missatge positiu de la realitat espanyola s'associa fàcilment al partit polític que sustenta el Govern», diu l'acord de la Junta Electoral Central.

A més, afirma que el Govern espanyol no ha aclarit les raons per les quals els protagonistes no són persones alienes al PSOE. Així doncs, la JEC conclou que «el vídeo denunciat vulnera l'article 50.2» de la llei electoral, que prohibeix que «des de la convocatòria de les eleccions fins a la seva celebració» l'Estat pagui amb recursos públics actes o continguts que facin al·lusió a mèrits dels poders públics o utilitzi imatges o expressions utilitzades pel seu partit.

L'àrbitre electoral no veu problema en el contingut del vídeo sinó en els seus protagonistes. «El vídeo en el seu conjunt transmet una imatge favorable d'Espanya» perquè «trasllada a la comunitat nacional i internacional l'elevat nivell de la seva democràcia».

La JEC conclou que l'actuació del Govern espanyol, pel fet que estigui protagonitzat per ministres, vulnera la llei electoral. Amb el vídeo «es produeix un resultat publicitari elogiós i electoralment favorable per a una part dels candidats, la qual cosa provoca la patrimonialització de la campanya en benefici d'una de les formacions polítiques que s'hi presenten», determina la JEC.

Segons matisa la Junta Electoral Central, l'acord eludeix opinions sobre el contingut del vídeo perquè la seva missió és deliberar i decidir si s'ajusta a la igualtat i a la neutralitat de processos electorals com l'actual.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit