Comerços i establiments majoritàriament tancats i barrats i menys moviment de persones en uns carrers molt buits. Aquesta és la imatge generalitzada que va oferir, ahir, el centre del nucli urbà, que era el fidel reflex que el comerç local va fer un seguiment massiu de la vaga, a la qual donava suport la Unió de Botiguers i Comerciants. Fonts d'aquesta entitat van indicar a Regió7 que «el seguiment de la vaga és absolut». L'aturada també va alterar l'activitat normal a les principals poblacions berguedanes.

El centre de Berga presentava ahir un aspecte inusual: el d'una ciutat tancada. En un dels principals eixos comercials, el passeig de la Indústria (el Vall), la majoria d'establiments (botigues, bars) tenien les persianes abaixades. Una imatge similar es podia veure als altres eixos comercials, com el del carrer Major, amb la major part de negocis tancats i barrats des de la plaça de les Fonts fins a la plaça de Sant Pere, una situació idèntica a la del carrer del Roser, així com també al passeig de la Pau. La imatge del dia a la capital berguedana va tenir un comú denominador: establiments amb les persianes abaixades i molt aparcament lliure a les zones blaves i menys gent de l'habitual circulant pels carrers.

El president de la Unió de Botiguers i Comerciants (UBIC) de Berga, Xavier Orcajo, va valorar l'aturada en declaracions a aquest diari. «La vaga ha estat secundada per la pràctica totalitat d'establiments de proximitat». Orcajo va reflexionar que fer una jornada de vaga, amb tot el que comporta d'absència de vendes durant un dia, els suposa un esforç. « Per als petits comerços és un impacte econòmic important, però la lluita pels drets i les llibertats és una lluita compartida amb els nostres veïns. Llàstima que els grans súpers i cadenes ho aprofitin per fer negoci», va manifestar Orcajo.

De grans superfícies van obrir les seves portes els supermercats Lidl i Carrefour, a l'entrada sud, i Mercadona, al Vall. En aquest últim ahir a la tarda hi va haver intents per fer-lo tancar. La resta de supermercats, Bon Preu -que dijous havia anunciat un tancament patronal-, Petit Preu, Súper Pedret i Capabro, van romandre tancats durant la jornada.

A banda dels comerços, es van afegir a la convocatòria altres empreses. El polígon de la Valldan presentava un aspecte com el d'un dia festiu. També es va adherir a la vaga general d'ahir l'Ajuntament de Berga, que va decretar serveis mínims, que van suposar, per exemple, que el servei de bus urbà realitzés el 50% dels serveis al llarg del dia.

I pel que fa als centres educatius de titularitat municipal, l'escola bressol Flor de Neu va disposar de tres educadores i una persona per atendre el servei de menjador, mentre que a l'Escola Municipal de Música de Berga no hi va haver activitat docent, com tampoc a la majoria d'escoles i centres educatius berguedans.

També es van afegir a la convocatòria de vaga altres institucions com el Consell Comarcal del Berguedà, l'Ajuntament de Gironella i el de Puig-reig.