Tret del moment que hi va haver la manifestació al migdia, Manresa va quedar ahir anormalment buida a causa de la vaga general convocada per la Intersindical-CSC i la Intersindical Alternativa de Catalunya. No semblava un divendres qualsevol, sinó més aviat un dia festiu. Bona part dels comerços van tancar portes, encara que alguns, sobretot al centre, van obrir a la tarda. No era gens complicat circular per la ciutat, cosa gens habitual, i fins i tot es podia trobar aparcament sense gaires problemes. També al rovell de l'ou com el carrer Guimerà. Escoles i instituts van quedar pràcticament buits i el transport públic va circular amb serveis mínims, tant l'urbà com l'interurbà. Aquest va ser el panorama general.

A les 10 del matí pràcticament ningú no circulava per la carretera de Vic, un dels eixos principals de la ciutat. Maniobrar per la rotonda de la Bonavista resultava comodíssim, i aparcar no era gens complicat. A to amb aquesta situació, els comerços de la ciutat es van afegir també a la vaga. No tots, evidentment. Però sí que n'eren molts, tant al centre com als barris de la ciutat. Al de la Sagrada Família, per exemple, es veien tant persianes abaixades com botigues obertes. Les primeres, sobretot, eren de comerços d'alimentació i supermercats de grans cadenes. A tot l'eix del carrer Sant Cristòfol, des del capdamunt de la carretera del Pont de Vilomara, només estava tancat el Bonpreu. El petit comerç, el de proximitat, va optar majoritàriament per tancar. En canvi, el mercat de la Sagrada Família era obert, mentre que al centre d'assistència primària del mateix barri s'advertia amb rètols a les portes que el servei podia resultar alterat a causa de la vaga. A dins hi havia poca gent a les sales d'espera. La mateixa situació es va viure en altres centres assistencials de primària. El mercat municipal de Puigmercadal també va obrir, tot i que hi havia parades tancades.

Afectacions al centre

Una de les poques incidències del dia es va produir al Mercadona de l'avinguda Universitària. Un grup de persones que procedia del tall de l'eix Transversal va continuar la protesta a l'interior del supermercat. Van asseure's davant la porta. Una estona després els responsables de l'establiment van optar per tancar.

Ja més cap al centre la sensació que no era un divendres normal s'accentuava. La majoria de bars van obrir, el comerç ho va fer de forma desigual. Com més al centre i més a prop del punt de la trobada de la manifestació, que va començar a la plaça de Sant Domènec, hi havia més comerços tancats. Al carrer del Born, per exemple, de la trentena de botigues només n'hi havia dues d'obertes cap a 2/4 d'11 del matí. Al carrer Nou, igual.

Al Guimerà, grans cadenes com Mango i Zara no van obrir portes. Tampoc no ho va fer la majoria de comerç local. A les 10 del matí es podien veure botigues amb la persiana mig abaixada, i dependents i dependentes que dubtaven si obrir o no. Els uns demanaven als altres què farien, i la resposta majoritària era que esperarien a veure què, i que potser a la tarda. Es queixaven que si feien vaga els treien una part important del sou.

Arran de la sentència del Suprem, la Unió de Botiguers i Comerciants de Manresa va fer públic un comunicat en el qual donava, «com sempre, plena llibertat als associats per seguir la vaga o no, en funció dels seus interessos o ideologia. La UBIC, com a entitat, no es posiciona mai a favor o en contra d'una vaga. Es tracta d'un dret legítim que cada empresa o treballador ha de decidir».

Serveis mínims

A l'Ajuntament de Manresa hi va haver serveis mínims. La secció sindical de CCOO es va afegir, en aquest cas, a la convocatòria. El bus urbà també va funcionar amb serveis mínims. Totes les línies van estar actives, però amb menys freqüències. El mateix va passar amb els autobusos interurbans que tenen la seva parada a la plaça d'Espanya.

A les escoles de primària i als instituts de Manresa la incidència de la vaga va ser, també, important. Tots els centres d'ensenyament van obrir amb serveis mínims i els estudiants van ser atesos, tot i que l'activitat lectiva va quedar alterada. Sobretot als instituts. Si els tres últims dies van ser els estudiants els qui de forma generalitzada van fer vaga, ahir s'hi van afegir els professors. Al Catà més de la meitat la van secundar, i dels 250 alumnes que aproximadament té l'institut només n'hi van anar una vintena. Al Lacetània la vaga va ser seguida pel 60 % del professorat i no hi va anar cap alumne. Al Peguera se n'hi van presentar una trentena d'ESO i cap de batxillerat, i més de la meitat de professors es van afegir a la convocatòria. Al Pius Font i Quer el seguiment va ser d'un 80 % per part dels professors, i un 97 % dels estudiants no van anar a l'institut.

El servei de transport escolar al Bages, que gestiona el departament d'Ensenyament del Consell Comarcal del Bages, va notar especialment la incidència. Segons va informar el Consell, de les 97 línies que presten servei habitualment als diferents municipis de la comarca ahir només en van funcionar 34, i es van transportar 49 dels 2.644 alumnes habituals.

En l'àmbit universitari, a la Politècnica de Catalunya a Manresa no hi va haver classes, mentre que a la Fundació Universitària del Bages (FUB-UManresa) un 27 % dels professionals van seguir la vaga al matí, percentatge que a la tarda va pujar. Només hi va haver classes del grau de Fisioteràpia.

Althaia reprograma visites

A la Fundació Althaia es va anul·lar un 40 % de l'activitat ambulatòria com les visites i proves mèdiques, i un 80 % de les intervencions quirúrgiques. Tota aquesta activitat ja s'ha reprogramat. Segons fonts de la fundació sanitària i assistencial, «els serveis mínims han garantit el normal funcionament d'urgències i de les unitats especials com són l'UCI, hemodiàlisi, neonatologia, parts o tractaments de radioteràpia i quimioteràpia». Així mateix es va dur a terme tota l'activitat quirúrgica inajornable.

Cultura i espectacles

A tot això cal afegir-hi la suspensió d'espectacles i actes culturals previstos per a aquest divendres. El teatre Kursaal va tancar, i al Conservatori es van ajornar les dues funcions de Yo sobreviví a EGB, de Jordi Merca, que s'han traslladat al divendres 25 d'octubre. Al Bages Centre els cinemes van obrir amb normalitat, igual que els comerços dels Trullols. Als polígons industrials de Manresa i l'entorn també es va notar menys activitat i trànsit. Tot i així, moltes empreses van treballar amb normalitat i ho van fer amb les portes i persianes abaixades.