Uns 200 periodistes i professionals de la imatge s'han concentrat aquest dimarts a la plaça Catalunya de Barcelona per denunciar les agressions de què el col·lectiu ha estat víctima els darrers dies en els aldarulls posteriors a la sentència del Suprem. Els concentrats han fet lectura del comunicat 'Prou agressions a la premsa', al qual s'han adherit una quarantena de sindicats i col·lectius professionals. Un text que condemna "vinguin d'on vinguin" les agressions a 65 professionals que cobrien les mobilitzacions i "reprova especialment" l'actuació dels cossos policials. La denúncia "va més enllà de la reivindicació corporativista", afirmen, i és "un crit d'alarma davant el deteriorament de la llibertat d'expressió i la llibertat de premsa".

"La nostra insistent i reiterada crida a que s'aturin les agressions als i les professionals de la informació va molt més enllà d'una reivindicació corporativista, és un crit d'alarma davant d'un deteriorament de la llibertat d'expressió i de la llibertat de premsa", proclamen els periodistes adherits al manifest 'Prou agressions a la premsa'.

Entre aquests, hi ha el Col·legi de Periodistes, el Sindicat de Periodistes de Catalunya-Sindicat de Professionals de la Comunicació (SPC), el Grup de Periodistes Ramon Barnils), el Col·lectiu Ciutadella, així com els comitès d'empresa i consells professionals de mitjans diversos com 'El País', La Xarxa, l'ACN, Catalunya Ràdio o 'La Vanguardia', entre molts altres.

En essència, el manifest que es va fer públic dilluns recorda la "funció social" del periodisme per fer arribar la informació necessària a la ciutadania per fer-se un criteri sobre els afers públics de manera lliure. En aquest sentit, el primer punt reprova "especialment" l'actuació de Mossos d'Esquadra i Policia Nacional en els aldarulls i manifestacions dels darrers dies. Però també es recorda als manifestants bel·ligerants amb la tasca dels periodistes que les línies editorials dels mitjans de comunicació no les decideixen els periodistes que treballen a peu de carrer.

"La xifra de gairebé 65 periodistes -segons els darrers recomptes- víctimes d'agressions mentre feien la seva feina és absolutament intolerable. Rebutgem totes i cadascuna d'aquestes accions, vinguin d'on vinguin, perquè suposen un atac al dret a la informació de la ciutadania. Fem notar, però, que són especialment greus quan provenen de servidors públics", es remarca.

El manifest reclama a les autoritats públiques que investiguin els fets (els diversos lesionats i la detenció del fotoperiodista d'El País' Albert Garcia) "i depurin les responsabilitats que s'escaiguin". També s'adreça als partits polítics per demanar-los "una vegada més, el respecte i reconeixement de la nostra feina".

Finalment, es demana al conjunt de la ciutadania i als participants en manifestacions i protestes que respectin la feina periodística "per poder garantir els seus drets democràtics a la informació". "Els i les professionals no som més que la resta de la ciutadania i desitgem que totes les mobilitzacions siguin pacífiques i que ningú sigui objecte de cap acte violent. Però sabem també que, a vegades, això no ha estat possible i nosaltres estem allà justament per poder explicar-ho a l'opinió pública", recorden.