El president català, Quim Torra, va exigir ahir obrir una investigació interna als Mossos d'Esquadra per «depurar responsabilitats» si hi ha hagut mala praxi durant els disturbis de la setmana passada, mentre el conseller Miquel Buch va demanar confiança en el cos, que ha estat «a l'altura».

En roda de premsa després de la reunió del Govern, Torra va emplaçar Buch a obrir «de manera immediata» una investigació interna i a impulsar els «expedients» que calgui als agents que no hagin respectat els protocols de proporcionalitat, congruència i oportunitat durant els disturbis per les protestes a la condemna a la cúpula del procés.

La intervenció dels Mossos d'Esquadra en els disturbis iniciats la setmana passada ha originat crítiques des del mateix Govern i des de sectors de l'independentisme, davant les quals el conseller Miquel Buch ha fet pinya des del primer moment amb el cos, encara que ha deixat clar que es revisarà la seva actuació i es depuraran responsabilitats si es detecta mala praxi.

A més de depurar responsabilitats sobre actuacions concretes dels Mossos, Torra també proposa que el Parlament creï com més aviat millor una comissió d'investigació sobre els disturbis a Catalunya, per estudiar amb la «màxima transparència» tots els fets ocorreguts durant les protestes.

D'altra banda, Torra va instar el president en funcions del govern espanyol, Pedro Sánchez, a obrir un «diàleg sense condicions» per resoldre el conflicte català i el va acusar de no respondre cap de les seves «quatre» trucades, fet que, va dir «internacionalment» no entén «ningú». «Per quart dia consecutiu, he tornat a trucar al president Sánchez i ha tornat a no contestar. Crec que després d'aquest quart dia la irresponsabilitat és creixent, i internacionalment [...] ningú pot entendre que en aquests moments el president Sánchez no hagi contestat al president de Catalunya», va explicar en roda de premsa, després de la reunió del govern català.

Torra va lamentar el que segons el seu parer és un «silenci clamorós» del president en funcions, al qual va advertir que «els problemes polítics es resolen amb democràcia i diàleg». En aquest sentit, el president català va fer-se seva l'etiqueta de Twitter que va promoure la plataforma Tsunami Democràtic, «Spain sit and talk», per reclamar al president del govern central que dialogui amb el govern català.