JxCat i ERC van presentar ahir davant la Junta Electoral Provincial de Barcelona un escrit en què van demanar ajornar l'acte del 4 de novembre del rei Felip VI i la família reial a la capital catalana fins a després del 10-N, perquè consideren que serà «electoralista». Els reis presidiran aquest dilluns la cerimònia de lliurament dels Premis Fundació Princesa de Girona, al Palau de Congressos. JxCat va anunciar la presentació a la Junta Electoral Provincial d'un escrit en el qual demana ajornar l'acte de lliurament dels premis per garantir els principis d'«imparcialitat, objectivitat, igualtat entre els actes electorals i transparència».

«En realitzar-se en aquesta ocasió en plena campanya electoral, és una acte clarament electoralista, del qual se'n beneficiaran totes aquelles forces polítiques» que concorren al 10-N i que «s'autoproclamen constitucionalistes», sosté l'escrit. En el cas que no s'accepti l'ajornament, JxCat planteja com a alternativa que el rei i altres membres de la Casa Reial «limitin la seva actuació a l'estricte lliurament dels premis, sense que en les seves intervencions puguin fer valoracions o consideracions que puguin atemptar contra l'obligada imparcialitat que han de mantenir».

A la tarda, ERC va seguir els passos de JxCat i va presentar un altre escrit a la Junta Electoral Provincial per demanar-li que «ordeni al cap de l'Estat i a tota la Casa Reial» que ajorni l'acte previst fins que finalitzi el procés electoral. ERC creu que «l'única cosa que es busca és utilitzar l'acte de manera electoralista, i beneficiar-ne les forces polítiques» que «s'autoproclamen constitucionalistes».