Centenars de persones van concentrar-se ahir a partir de les quatre de la tarda per protestar contra la presència del rei Felip VI a Barcelona, que va participar en un acte organitzat per la Fundació Princesa de Girona.

Un fort desplegament policial va mantenia blindat tot l'entorn del Palau de Congressos. Durant les protestes va viure's alguna escena de tensió entre concentrats i persones que volien assistir a la cerimònia.

Per exemple, el líder del PP a l'Ajuntament, Josep Bou, va encarar-se amb alguns dels manifestants, i l'expresident de Societat Civil Catalana Josep Ramon Bosch va haver de recular per intentar accedir al Palau de Congressos per un altre punt davant la presència de persones que no el deixaven passar.

La policia va tallar l'avinguda Diagonal ja poc abans de les quatre de la tarda, quan hi havia uns 40 manifestants. A més, també va tallar-se la B-23 i la sortida 11 de la Ronda de Dalt.

Els manifestants, convocats per col·lectius independentistes com els CDR, la CUP i l'ANC, van fer soroll amb xiulets i cassoles, i cridaven proclames com «Fora el Borbó», «Catalunya antifeixista» i «1 d'octubre, ni oblit ni perdó». Entre les pancartes, n'hi havia amb la cara de Felip VI i el símbol de la corona del revés i ratllat.

La policia va blindar l'accés principal al recinte des d'uns 300 metres de distància. Molts dels assistents a la cerimònia van entrar per altres punts com l'avinguda de Gregorio Marañón, a través del Reial Club de Polo.

Entre els concentrats va circular aquesta informació, i molts van desplaçar-se des de la Diagonal fins a aquest punt. Quan hi van arribar va viure's algun moment de tensió amb els Mossos d'Esquadra, que custodiaven la porta, sense que augmentés. Finalment va tancar-se aquest accés.

També hi va haver concentracions de persones en dos punts més per on es podia accedir al Palau de Congressos, amb alguna altra escena d'increpació a assistents a la cerimònia, i per on van sortir un cop va acabar l'entrega de premis.

D'altra banda, el Reial Club de Polo va recomanar als socis que ahir a la tarda no anessin a l'entitat per les «dificultats» als accessos «a causa de les manifestacions».

La concentració va tenir el suport dels partits independentistes CUP, ERC i JxCat i la presència d'alguns dels seus dirigents.

Cremes en altres ciutats

Un centenar de persones van concentrar-se ahir a la plaça de la Paeria de Lleida per mostrar el seu rebuig a la visita de Felip VI a Barcelona. Els concentrats van cremar fotografies del monarca davant d'una pancarta on es podia llegir «Per la llibertat d'expressió, destronem-lo». Rubén Gavilà, de l'Esquerra Independentista de Lleida, va dir que consideren la visita del monarca «hereu del franquisme» una «provocació» i van decidir manifestar-se per «plantar-li cara».

D'altra banda, mig miler de persones van concentrar-se a la plaça U d'Octubre de Girona i van cremar fotografies de Felip VI cap per avall per protestar contra la presència del monarca. Els concentrats van cridar consignes com «Els Borbons als taurons» o «Si el rei vol corona, corona li darem; que vingui a Girona i el coll li tallarem».

Durant la protesta, va llegir-se un manifest que deia que el rei s'ha «amagat com un escarabat» per venir a presidir «la cerimònia de la vergonya», en referència a l'entrega dels premis.