Segueix-nos a les xarxes socials:

El públic ovaciona dempeus el discurs en català de la princesa Elionor

L'hereva diu que Catalunya sempre ocuparà un lloc especial al seu cor

This browser does not support the video element.

Elionor: «Catalunya sempre ocuparà un lloc especial en el meu cor»

La princesa d'Astúries i de Girona, Elionor, va subratllar, ahir, en el seu primer discurs a Catalunya, que aquesta terra sempre ocuparà «un lloc especial» en el seu cor i que els seus pares, els reis, sempre els han parlat a ella i a la seva germana de Girona i de Catalunya «amb veritable afecte».«Gràcies a ells sabem moltes coses de la història i la cultura catalanes», va dir la princesa en un perfecte català sobre l'escenari del Palau de Congressos de Catalu-nya.

En un discurs en què va emprar l'anglès i l'àrab per referir-se a la guardonada amb el Premi Fundació Princesa de Girona Internacional, Maria Jammal, la princesa va causar una ovació, amb un auditori posat dempeus, quan va referir-se a Catalunya.

Elionor va iniciar ahir la seva primera visita oficial a Catalunya, amb motiu del desè aniversari dels premis de la Fundació Princesa de Girona i va pronunciar el discurs en castellà, primerament, i en català, després.

Com a princesa de Girona, va dit que vol «honrar la fundació com es mereix i portar amb orgull el seu nom per tot Catalunya, per la resta d'Espanya i arreu del món», perquè «tothom sàpiga que ocupar-se dels joves, de la seva formació i que tinguin més oportunitats, és contribuir a un futur millor per a tots».Així, va agrair el compromís dels patrons i l'esforç perquè la fundació creixi «cada dia».

Elionor va felicitar els premiats, a qui va descriure com «una gran família de talent, d'esforç i d'esperança que seguirà creixent gràcies a la generositat i el suport». «Sou un exemple per als joves de tot Espanya i us admiro molt perquè representeu els valors de la Fundació a Catalunya.

Davant la insistència en l'ovació, Elionor va fer gestos amb les mans perquè s'acabés, però només va aturar-se quan el presentador de l'acte va prosseguir la seva tasca donant pas al lliurament dels premis.

D'un en un van anar pujant a l'escenari els cinc premiats, que van saludar primer el rei, qui anava passant a la princesa l'estatueta de cadascuna de les distincions perquè fos ella qui les lliurés.

Després els guardonats van saludar la reina Letícia, la infanta Sofia i les autoritats que s'havien situat també a l'estrada: la vicepresidenta en funcions, Carmen Calvo, el president del Senat, Manuel Cruz; i el president de la Fundació Princesa de Girona, Francisco Belil.

Els cinc premiats van ser el neuròleg i emprenedor Ignacio H. Medrano, el matemàtic Xavier Ros-Oton, l'emprenedora social Begoña Arana, el director d'escena Rafael R. Villalobos i la cofundadora de l'organització internacional Humanity Crew, Maria Jammal.

Un d'ells, Ros-Oton va recollir el premi amb un llaç groc en el seu solapa en senyal de solidaritat amb els dirigents independentistes condemnats pel procés i que són a la presó.

A ell, com a la resta de premiats, va adreçar-se el rei en la seva intervenció posterior per destacar que és un dels matemàtics més brillants i de més impacte del món.

Paral·lelament, un centenar de persones van concentrar-se ahir a la tarda a la plaça del Rei de Barcelona per fer un «homenatge» al rei i la infanta Elionor amb motiu de la seva visita a la ciutat per lliurar els Premis de la Fundació Princesa de Girona i expressar-los la seva benvinguda, a més de criticar les protestes contra la seva presència.

L'associació Aixeca't-Levántate va convocar l'acte a les 7, amb la col·laboració de Societat Civil Catalana (SCC), Associació per la Tolerància i Associació Catalunya per Espanya, i van assistir-hi representants de PP, Cs, BCN Canvi i Vox. A la concentració, que va durar uns 40 minuts, van sentir-se proclames com «Visca Espanya, visca el rei i visca la infanta Elionor», i va acabar amb l'himne d'Espanya, tot i que en les proves de so inicials agents de la Guàrdia Urbana van demanar que no poséssin música.

Prem per veure més contingut per a tu