El president del Parlament, Roger Torrent, va explicar ahir que desoirà els avisos del Tribunal Constitucional (TC) perquè a la cambra catalana «s'ha de poder parlar de tot» i va titllar «d'intents de censura» les impugnacions a resolucions sobre monarquia o autodeterminació.

Torrent va comparèixer davant els mitjans al Parlament, després que el TC hagués llançat, després d'una reunió extraordinària celebrada ahir, un nou avís dirigit a ell i a la resta de membres de la Mesa sobre el risc penal del delicte de desobediència si ignora o eludeix les seves resolucions, tot i que va rebutjar deduir testimoni contra ells.

«Al Parlament de Catalunya s'ha de poder parlar, debatre i votar de tot. És la llibertat d'expressió dels diputats i es protegeix així també els drets dels ciutadans als quals representen», va assenyalar Torrent, que va assegurar que ni ell ni la Mesa impediran debatre i votar la proposta de resolució d'ERC, JxCat i la CUP sobre la resposta a la sentència del procés.

«El Govern central focalitza en mi la responsabilitat i les decisions de la Mesa del Parlament. Hi ha una voluntat d'individualitzar la responsabilitat, però el que no sap o entén el Govern central és que aquests debats seguiran vius en la societat catalana. No és qüestió d'un president o un altre», va assenyalar en roda de premsa.

Per a Torrent, «és perillós que s'intenti limitar debats parlamentaris», de manera que ell es «mantindrà on sempre», és a dir, «en la defensa del dret dels grups parlamentaris a poder posicionar-se sobre tot».

A més, va recordar que, «sobre l'autodeterminació, el Parlament ha aprovat resolucions des del 1989». Torrent va instar Sánchez a deixar-se de «persecució parlamentària» i «seure a fer política en una taula de diàleg».

D'altra banda, Torrent va qualificar «d'absoluta anormalitat» el fet que «el Constitucional es reuneixi d'urgència per amenaçar de nou la Mesa i el president del Parlament».

El TC va admetre ahir a tràmit diversos incidents de nul·litat presentats pel Govern central contra dos acords de la Mesa del Parlament del 22 i 29 d'octubre, relatius a una proposta de resolució en resposta a la sentència del procés i al rebuig a les sol·licituds de reconsideració de diversos grups de l'oposició.

Segons fonts jurídiques, el TC va rebutjar, de moment, deduir testimoni, és a dir, demanar l'obertura de la via penal per exigir possibles responsabilitats penals, com demanava el Govern central.