«A les 5 venia emissari de Putin», va escriure el dia 26 d'octubre de 2017 Víctor Terradellas, antic responsable de Relacions Internacionals de Convergència (CDC), a Carles Puigdemont en un missatge a què ha tingut accés El Periódico de Catalunya i que forma part d'una trama russa vinculada a la DUI que s'està investigant dins de la causa oberta per presumpta malversació de fons i altres delictes a la Diputació de Barcelona i la Secretaria d'Esport de la Generalitat.

Segons el rotatiu, Carles Puigdemont va explorar el 25 i el 26 d'octubre del 2017 un pla per obtenir el recolzament de Rússia i la Xina a la declaració unilateral d'independència (DUI) que el Parlament aprovaria l'endemà, 27 d'octubre. L'expresident va intercanviar diferents whatsaps amb Terradellas, que aleshores era president de la fundació nacionalista Catmón. Hi apareix també un tercer nom, Miquel, que la Guàrdia Civil intenta saber qui és.

El jutge de Barcelona que ho està investigant és Joaquín Aguirre. Aquest dimarts va ordenar quatre detencions, que se sumen a la de Terradellas i una vintena més el maig del 2018.

«President, soc Miquel. Estem reunits Víctor i jo amb aquesta gent. En 24 hores ens contesten. A més miraran: 1. Que la Xina digui també alguna cosa. 2. Que divendres abans de fer res, facis videoconferència amb PU». Aquest és el contingut d'un missatge enviat des del telèfon de Terradelles a Puigdemont a les 10.05 hores del 25 d'octubre del 2017 i que avui revela El Periódico, que afegeix que l'expresident no va respondre.

L'endemà, 26 d'octubre, Puigdemont semblava que havia optat per descartar la DUI i convocar eleccions. A les 10.44 hores, Terradellas es queixa al president del seu silenci: «Ho sento. Ni ens has escoltat, crec que ens ho mereixíem. Tot anava endavant i crec que hauríem pogut esgotar fins a l'últim moment, llàstima».

Aquests missatges van ser descoberts en un dels telèfons mòbils utilitzats per Terradellas i confiscats a la seu de Catmón, al carrer del Fonollar de Barcelona, en el registre ordenat pel jutge Aguirre el 24 de maig del 2018.