L'expresident del Govern Felipe González va criticar ahir que el PSOE i Unides Podem s'hagin repartit primer els càr-recs del Govern abans de parlar del programa que marcarà la pròxima legislatura, perquè la casa «es construeix des de baix, no es construeix per la teulada». L'exdirigent socialista admet tenir un sentiment d'«orfandat» representativa.

González va dir que «potser» començar pel repartiment de càrrecs «faciliti les coses» per aconseguir un acord, ja que és «com donar un càrrec a Juanito i així Juanito critica menys», però, al seu judici, cal «prendre's de debò i de debò quins són els paràmetres pels quals Espanya estarà en condicions d'assumir el seu paper i la seva crisi constitucional abans que es converteixi en una crisi d'Estat».

D'altra banda, la Fundació per a l'Anàlisi i els Estudis Socials (FAES), que presideix l'expresident del Govern espanyol José María Aznar, considera que el cap de l'Executiu en funcions, Pedro Sánchez, «ha triat la pitjor» opció de les possibles en segellar un preacord de coalició amb Podemos que obeeix al seu constrenyiment «per mantenir el poder a qualsevol preu». A més, creu que la «feblesa» del líder del PSOE, «agreujada» després de les eleccions, és una «temptació irresistible» que utilitzaran els independentistes per «avançar en la seva estratègia de ruptura». La fundació assenyala en la seva anàlisi que Sánchez i Pablo Iglesias «protagonitzen una obra de difícil caracterització que es mou entre l'embolic i el drama».