18 de novembre de 2019
18.11.2019

L'última paraula de Torra al judici: «Davant de la història, la vostra condemna serà la vostra pròpia condemna»

El president de la Generalitat diu que la sentència no canviarà la voluntat dels catalans

18.11.2019 | 18:48
L'última paraula de Torra en el judici: «Davant de la història, la vostra condemna serà la vostra condemna»

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha fet servir el seu dret a l'últim torn de paraula en el judici al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per fer un dur al·legat defensant la legitimitat de la seva desobediència a la Junta Electoral Central (JEC) i de la seva actuació política, i ha volgut desafiar els magistrats del tribunal advertint-los que "davant de la història, la vostra condemna serà la vostra pròpia condemna". Segons ha dit, el tribunal el pot condemnar a ell però "no canviarà la legitimitat del Parlament, el compromís amb el poble, la voluntat del poble i el destí d'aquest país, la democràcia i els drets humans guanyen sempre, la llibertat acabarà guanyant".

Torra ha començat dient "excel·lentíssim" al president del tribunal, Jesús Barrientos, lamentant que el magistrat no s'hagi dirigit a ell en cap ocasió amb el tracte protocol·lari de molt honorable. Sobre els motius per no respondre a la fiscalia, Torra ha dit que ho ha decidit després que el president espanyol, Pedro Sánchez, digués que la fiscalia depèn del govern espanyol. Segons ell, això evidencia que la fiscalia "ha deixat de tenir imparcialitat, no vetlla per la legalitat sinó pels interessos del govern espanyol". Aquí Barrientos l'ha interromput dient que no podia faltar a la consideració i el respecte de les parts, però Torra li ha recordat que el fiscal superior també ha fet servir expressions pejoratives contra ell.

A continuació, Torra ha fet una llarga dissertació sobre el fet que aquest és un judici "especial" perquè és el vuitè president de la Generalitat jutjat o represaliat per la justícia espanyola des del segle XX, però és el primer que ho és mentre està en exercici actiu. Perquè no torni a passar, ha dit, "una àmplia majoria de catalans" vol la independència, per tal que s'observin sempre els drets humans i es respecti la voluntat popular.

Així, ha defensat la llibertat d'expressió, citant el primer president dels Estats Units, George Washington, afegint que els catalans no són "ovelles, atordides i en silenci", i ha reiterat que no ha anat al judici a defensar-se, sinó a acusar l'estat de "vulnerar" els drets dels ciutadans de Catalunya. "Aquest tribunal no és imparcial, és obvi, em sap greu i ho lamento", ha afegit. I ha considerat que no era la defensa qui havia de reclamar la recusació d'alguns magistrats per suposada falta d'imparcialitat, sinó que eren els mateixos magistrats que s'havien d'abstenir, en opinió seva. Per això ha dit que tot i que el tribunal hagi rebutjat inicialment la qüestió prejudicial presentada per l'advocat defensor, el cas arribarà als tribunals europeus, ja que "els catalans no troben justícia als tribunals espanyols".

En tot cas, com ha fet durant el matí, ha admès que no va "acatar" l'ordre de la JEC. "No podia ni havia de fer-ho, no es pot acatar una ordre il·legal", ha reblat. A més, ha recordat a la fiscalia que les autoritats espanyoles no només li requereixen retirar llaços i pancartes en període electoral, sinó un jutjat contenciós-administratiu també li demana actualment.

Per tot això, ha assegurat que ell no renunciarà mai a la defensa dels drets civils i polítics de tots els catalans, també dels no independentistes, ni a la dignitat del càrrec, ni al dret a l'autodeterminació. "Em podeu condemnar, però no canviareu la legitimitat dels que em van escollir, el meu compromís amb el poble, la voluntat del poble, el destí del país", ha reafirmat.

Torra ha dit que ell només deu fidelitat al poble de Catalunya i obediència al Parlament de Catalunya, seu de la sobirania popular, que el va elegir, i per això creu que aquest judici "vol anular aquella decisió i alterar el panorama polític català". "Seguiré fins que el Parlament no em tregui la confiança", ha finalitzat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Notícies relacionades

L'últim El més llegit