Zhou Mengxin, coxef del restaurant d'Igualada Somiatruites, ha guanyat el premi Cuiner 2019 que atorga el Fòrum Gastronòmic de Barcelona. Un guardó que s'ha decidit en el 70% pel vot de la ciutadania i en el 30% per la valoració d'un comitè d'experts i crítics gastronòmics. Mengxin és la primera dona que aconsegueix aquest premi.

A final d'octubre van començar les votacions populars a través d'un formulari web al portal del diari La Vanguardia, on Mengxin es disputava el premi amb els xefs Isaac Monzó (Cal Trunfó, a les Torres d'Oristà), Sergi Ortiz (L'Antic Forn, a Cervera), David Rustarazo (Nairod, a Barcelona) i Pere Venturós (Terra, a Berga). Finalment, la cuinera igualadina ha estat la guanyadora del prestigiós concurs del Fòrum Gastronòmic, un dels esdeveniments més rellevants del sector de la cuina al país.

El darrer any, la xef Zhou Mengxin ha destacat per la seva participació al certamen internacional de joves cuiners San Pellegrino Young Chef, en el qual es va classificar entre els 10 cuiners finalistes de la regió ibèrica i mediterrània i va obtenir el premi San Pellegrino a la responsabilitat social. D'altra banda, el restaurant Somiatruites, sota la direcció a cuina dels xef David Andrés i Zhou Mengxin, ha revalidat el distintiu Bib Gourmand de Michelin, que distingeix els restaurants que ofereixen una cuina d'altra qualitat a preus assequibles.

Zhou Mengxin és coxef del restaurant Somiatruites, juntament amb el seu marit, David Andrés, xef i copropietari del restaurant. Mengxin, nascuda a la província xinesa de Yunnan, va començar la seva trajectòria darrere els fogons com a estudiant a l'Escola Oficial de Cuina de Pequín. Posteriorment, va passar a formar part de l'equip del restaurant espanyol Migas, situat a la capital xinesa, un dels restaurants més populars de la ciutat, amb el xef Aitor Olabegoya al capdavant.

L'any 2013 va arribar a l'Estat a través del programa de l'Institut de Comerç Exterior (ICEX), que porta joves xefs de tot el món a Espanya a formar-se en la cuina del país. En aquest temps, Mengxin va poder aprofundir en la cuina mediterrània a través de cursos i viatges per vuit comunitats autònomes, per conèixer les varietats culinàries de l'Estat. El mateix 2013 va guanyar el primer premi del Concurs Internacional de Tapes, que se celebra anualment a Valladolid, amb la proposta «Salmorejo amb ibèric en crocant d'arròs i oli d'oliva», una esferificació de salmorejo amb pa de candial, oli d'oliva verge extra, vinagre de Jerez, pernil ibèric i tomàquet. El 2017 es va incorporar a la cuina del Somiatruites. La proposta gastronòmica de Mengxin es caracteritza per la fusió entre la cuina xinesa i la catalana, amb plats originals i creatius però de base tradicional.