El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, va acusar ahir el Govern espanyol de «prejutjar» que les delegacions catalanes a l'exterior van en contra dels interessos de l'Estat i va anunciar que recorrerà properament la decisió als tribunals. «No anem en contra de ningú i no fem res que no estiguin fent altres administracions», va assegurar Bosch en una trobada amb altres departaments del Govern ahir al migdia.

El conseller va parlar «d'un dels atacs més greus a l'autogovern des de l'aplicació de l'article 155» per referir-se a la suspensió cautelar de l'obertura de tres noves delegacions a l'Argentina, Mèxic i Tunísia, dictaminada la setmana passada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) després d'un recurs presentat pel ministeri d'Afers Exteriors dirigit per Josep Borrell.

Bosch va presidir la trobada amb representants de tots els departaments de la Generalitat per fer balanç anual de l'acció exterior del Govern, que se celebra pocs dies després de la decisió del TSJC.

El conseller va agrair als seus companys la feina que fan la resta de departaments per internacionalitzar la imatge de Catalunya i va comprometre's a «seguir treballant» per maximitzar la projecció del país en àmbits com l'empresarial, l'universitari, la cultura, l'esport i les noves tecnologies.

El conseller va reiterar que la tasca que duu a terme el seu departament per promoure la internacionalització de Catalunya és «legal, legítima, i una obligació». «Ens poden posar tantes traves com vulguin, però nosaltres seguirem treballant i no podran evitar que el Govern català compleixi el seu deure», va assegurar.

Bosch també va acusar l'Estat espanyol de dur a terme «una croada contra la llibertat de pensament» per les reiterades accions en contra de l'acció exterior del Govern català.

Bosch va assegurar que la suspensió cautelar de les delegacions, així com la suspensió cautelar del pla d'acció exterior per part del Tribunal Constitucional, no farà que el seu departament canviï els seus objectius: «Haurem de treballar més, haurem de ser més audaços i intel·ligents, viatjar més, però seguirem fent la nostra feina, amb o sense l'ajuda del Govern espanyol».

D'altra banda, l'Associació Catalana de Municipis (ACM) va traslladar ahir al conseller Alfred Bosch l'agenda municipalista en aquest àmbit.