L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont va acusar ahir el Govern del primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, de «donar suport» a la tesi de l'extrema dreta «que la participació d'un funcionari electe en un referèndum sobre autodeterminació pot ser legítimament castigada amb condemnes penals».

Puigdemont va fer aquesta crítica a l'executiu canadenc en una carta d'«agraïment» a l'organització independentista Societat Sant Joan Baptista (SSJB) del Quebec.

«Només puc denunciar l'actual posició d'Ottawa, que és molt perjudicial per a la idea mateixa de democràcia, i que jo contestaré a les més altes instàncies judicials si cal», va afegir l'expresident català.

Puigdemont ha criticat les autoritats canadenques per no haver-li concedit encara l'autorització electrònica de viatge (ETA, per les sigles en anglès), un document que el Canadà exigeix als ciutadans de països que no necessiten visat per entrar al país i que arriben per via aèria.

Canadà ha negat en dues ocasions la ETA a Puigdemont. La primera vegada, Puigdemont no va presentar els documents requerits per les autoritats canadenques per obtenir-la. En la segona, a finals d'octubre, l'advocat de Puigdemont al Canadà, Stéphane Handfield, va declarar que les autoritats van negar l'autorització pels càrrecs pendents que l'expresident de la Generalitat té davant la Justícia espanyola.

En la seva missiva a SSJB, Puigdemont afirma que vol saludar els «compatriotes» que han triat viure «en aquest país, tan hivernal com calorós», en al·lusió a la província canadenca del Quebec. «Un país que estic impacient per visitar, gràcies a l'amable invitació de la Societat Sant Joan Baptista de Mont-real i al seu president, el general Maxime Laporte, per crear consciència sobre la situació injusta que existeix a Espanya», afirma Puigdemont.