02 de desembre de 2019
02.12.2019
Regió7

Rajoy hauria aplicat el 155 encara que s'haguessin convocat eleccions

L'expresident espanyol considera que no era una opció suspendre una mesura tan estudiada

01.12.2019 | 23:41
L'expresident espanyol Mariano Rajoy amb l'actual líder del Partit Popular, Pablo Casado

L'expresident del govern espa-nyol Mariano Rajoy revela que hauria aplicat igualment el 155 a Catalunya encara que Puigdemont hagués convocat eleccions al Parlament el 2017. «No veia cap raó per deixar en suspens una decisió que no era fruit de cap rampell, sinó conseqüència de setmanes d'estudi i de molt sòlids arguments jurídics i polítics. Abans d'arribar a aplicar aquell precepte constitucional ens havíem carregat de raons i aquestes no desapareixien pel fet que Puigdemont convoqués eleccions; la independència continuava declarada», reflexiona Rajoy al seu llibre de memòries Una España mejor, que es presentarà demà a Madrid i han avançat El Confidencial i El País.

En paral·lel, l'expresident espanyol també afirma que l'expresident català li va reconèixer que no podia permetre un referèndum a Catalunya: «No l'autoritzaràs perquè no pots». Aquesta resposta s'hauria produït en una reunió entre Rajoy i Puigdemont a la Moncloa el 2017, quan el líder del PP va preguntar al president de la Generalitat si ell creia que permetria la convocatòria del referèndum. «Encara avui em provoca perplexitat la seva resposta. No l'autoritzaràs, perquè, a més, no pots», recorda que va contestar Puigdemont.

«Davant aquell desvergonyiment com podia continuar intentant fer entrar en raó a qui deliberadament havia decidit ignorar la realitat i la llei. Com podia argumentar contra aquell obstinat entossudiment? Allò era nou per a mi en els meus quasi 40 anys que portava en política», apunta l'expresident espanyol en el volum de memòries.

«Puigdemont mai va tenir la voluntat d'acordar res. El referèndum ho era tot per a ell i el que digués la llei no li importava», va afegir l'expresident espanyol.


L'actuació policial

«L'escàndol per l'actuació policial va ser exagerat», comentar Rajoy respecte de l'1 d'octubre. Al llibre, Rajoy també fa una defensa tancada de l'actuació policial durant l'1-O. «La Policia Nacional i la Guàrdia Civil van complir amb la seva obligació i van atendre les instruccions judicials, tot i veure's assetjats i inclús agredits», va apuntar el president espanyol. «L'escàndol organitzat per l'actuació policial va ser exagerat i injust», puntualitza Mariano Rajoy, que també destapa que va ser La Caixa qui va demanar al ministre De Guindos un decret llei urgent per traslladar la seva seu de Catalunya sense haver de reunir la junta. «L'últim que ens faltava aquell octubre del 2017 era afrontar una situació de pànic bancari», sentencia l'exlíder del PP en el seu llibre.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit