El Tribunal Suprem ha ratificat la sanció d'un any sense feina imposada a un guàrdia civil que no va auxiliar a la seva parella a El Rocío i es va quedar subjectant les regnes d'un cavall mentre ella era fustigada i agredida.

La Sala Militar de l'alt tribunal ha rebutjat el recurs de l'agent i ha confirmat la resolució de director general de la Guàrdia Civil, que el va considerar autor d'una falta molt greu per "omissió d'urgent auxili" a un company que estava en perill .

Segons els fets provats, el guàrdia sancionat i la seva parella prestaven servei de seguretat ciutadana el 27 de desembre de 2015, quan van rebre un avís que un home a cavall als voltants de l'ermita del Rocío galopava entre els vianants i posava en perill la seva integritat.

Quan la patrulla va arribar a la zona i va intentar aturar-lo, l'home va fugir i no van poder agafar-lo fins que va caure del cavall, moment en el qual l'agent es va dirigir a ell per detenir-lo mentre el seu company, cap de la parella, subjectava el cavall , que es va quedar tranquil.

El genet caigut es va abalançar sobre l'agent brandant una fusta amb la que va descarregar un fort cop sobre el braç de la dona, mentre el company, s'incideix en la sentència, seguia subjectant el cavall sense donar-li suport.

Va ser un policia fora de servei que va acudir a ajudar-la al veure l'agressivitat del genet, que va intentar treure una navalla. Després de l'agressió, l'agent va quedar de baixa i va seguir tractament farmacològic i de rehabilitació per les lesions al braç.

El guàrdia sancionat va recórrer als tribunals militars, que van mantenir el càstig, i va arribar fins al Suprem, que ha confirmat la sentència prèvia al considerar que "va existir prova de càrrec suficient, vàlida en la seva obtenció, si practica i en la seva valoració".

L'agent es va acollir al seu dret a no declarar, però el relat de l'agent i del 'policia que la va ajudar va quedar apuntalat per altres testimonis i pels informes mèdics.

El Suprem també rebutja que la suspensió d'ocupació durant un any sigui una sanció desproporcionada, ja que, si es té en compte que una falta molt greu es pot penalitzar fins amb l'expulsió de la Guàrdia Civil, es va triar un càstig intermedi.