21 de desembre de 2019
21.12.2019

La Cambra dels Comuns del Regne Unit aprova per ampli marge la llei del Brexit

?La sortida de la UE es materialitzarà el 31 de gener del 2020, tal com volia el líder dels conservadors i primer ministre, Boris Johnson

20.12.2019 | 23:03
Johnson oficia el funeral del Regne Unit, segons l'artista Kaya Mar

La Cambra dels Comuns del Regne Unit va aprovar, ahir, per un ampli marge la llei que conté les bases per a la sortida del país de la Unió Europea, cosa que facilitarà que el primer ministre, Boris Johnson, pugui complir la seva promesa de culminar el Brexit en la data fixada, el 31 de gener del 2020.

La mesura va prosperar amb 358 vots a favor i 234 en contra, gràcies a la majoria absoluta de la qual gaudeix el Partit Conservador després dels resultats de les eleccions del 12 de desembre, que van confirmar una victòria aclaparadora del partit tory. La llei del Brexit prohibeix expressament la sol·licitud d'una nova pròrroga del Brexit a la Unió Europea.


«Trencar el bloqueig»

«Ens ajuntem com un nou Parlament per trencar el bloqueig i aconseguir per fi el Brexit», va proclamar Johnson abans de la votació, que va anar precedida d'un debat en el decurs del qual el líder laborista, Jeremy Corbyn, va avançar que el seu partit s'inclinaria de nou pel «no» a l'acord.

El Parlament interromprà la seva activitat amb motiu de les festes de Nadal i tornarà el 7 de gener. Serà llavors quan es completi el procés de tramitació que donarà peu a la ratificació definitiva de l'acord.

«No veiem el resultat electoral com la victòria d'un bàndol sobre un altre. Ha arribat el moment de girar full i de desfer-nos de les velles etiquetes d'euroescèptics i defensors de la permanència», va declarar el primer ministre.

Per la seva banda, el president del Consell Europeu, Charles Michel, va declarar que l'aprovació al Parlament britànic de l'acord de sortida del Regne Unit de la UE és un «pas important», i va demanar al primer ministre britànic, Boris Johnson, que busqui una relació futura equilibrada entre Londres i Brussel·les.

«El vot a la Cambra dels Comuns és un pas important en el procés de ratificació de l'article 50. Un camp de joc anivellat segueix sent imprescindible per a qualsevol relació futura», va declarar Michel.

 Dimarts passat, el comissari europeu de Comerç, l'irlandès Phil Hogan, va considerar «impossible» arribar a un acord amb el Regne Unit sobre la seva relació futura en l'estret termini que pretén Johnson, una transició que ha quedat reduïda a onze mesos teòrics com a resultat dels successius ajornaments en la data defi-nitiva del Brexit per part britànica.

«No entenc l'interès» de Johnson a eliminar aquesta possibilitat de pròrroga, va dir Hogan en una trobada amb la premsa a Estrasburg.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit