El Govern va aprovar ahir un decret de mesures urgents de l'accés a l'habitatge. L'executiu de Quim Torra ja va aprovar la llei al principi de març, però finalment la va retirar abans de debatre's al ple en no tenir garantida la convalidació. Ara, el departament encapçalat per Damià Calvet ha tornar a presentar el decret, amb un «molt ampli consens» amb les entitats, administracions i grups de l'oposició, com el PSC i comuns.

Una de les principals mesures del decret llei és l'establiment d'un lloguer social obligatori per a aquelles persones que acreditin una situació de vulnerabilitat i se'ls acabi el contracte de lloguer o es trobin en processos de desnonaments. Així, els grans tenidors amb inquilins sense contracte de compra ni lloguer estaran obligats a oferir-los un lloguer social en cas que acreditin trobar-se en una situació de vulnerabilitat.

Per fer-ho, la família haurà de disposar d'un informe elaborat pels serveis socials i haver estat en l'habitatge durant un mínim de sis mesos abans de l'entrada en vigor del decret. La durada del contracte serà de set anys, com a resultat del decret d'habitatge aprovat pel Govern espanyol.

A més, el text permetrà expropiar als grans tenidors els pisos desocupats durant més de dos anys, amb un preu un 50% inferior. Es considerarà grans tenidors els propietaris d'almenys quinze habitatges.

La normativa estableix un mòdul únic de compra i lloguer social per a l'Àrea Metropolitana. D'aquesta manera, un lloguer social a Sant Cugat tindrà el mateix import que un a Ciutat Vella, per exemple. El preu de les rendes inclourà lleugeres variacions percentuals en funció de cada mercat. La Generalitat vol també incentivar el desenvolupament del sòl destinat a promoció pública. Per aquest motiu, obligarà les administracions locals a fer un inventari del sòl de titularitat municipal en un any.