La portaveu de la CUP al Congrés, Mireia Vehí, va assegurar ahir que la formació creu que el pacte entre el PSOE i ERC té «poc recorregut», i en desconfien perquè el diàleg no és viable «sense qüestionar el règim del 78». Tot i això, la diputada va dir que són al costat del «diàleg i de les urnes» i que, més enllà dels «mals auguris», desitgen que «encertin».

En una intervenció durant el ple d'investidura, Vehí va lamentar que el pacte de coalició PSOE i Unides Podem no faci referència a l'autodeterminació i els va dir que o bé són «ingenus o enganyen la ciutadania». En concret, va apuntar que el programa d'es-querres que plantegen «no és viable» si volen respectar el sostre de dèficit que requereix la Comissió Europea.

Vehí va repassar algunes de les propostes fetes pel candidat del PSOE a la investidura, Pedro Sánchez, i li va retreure no anar prou lluny en la derogació de la reforma laboral. «Apostem perquè la legislació laboral garanteixi drets i no condemni la gent assalariada a la misèria», va destacar.

També va retreure que no es parlés de retirar el finançament dels centres escolars privats ni d'eliminar les taxes universitàries. També va criticar que no es qüestionin les polítiques de deportació ni la llei d'estrangeria.

La cupaire va recordar durant la seva intervenció que la CUP s'ha presentat a les eleccions amb l'amnistia, la garantia de drets i l'autodeterminació com a pilars d'acció política. «Això va del dret a l'autodeterminació»,va dir Vehí a Sánchez.

Durant la intervenció, Vehí també va afirmar que comparteix part del discurs de la diputada de Bildu sobre el fet que el discurs del rei el 3-O va ser «autoritari» i «no propi d'una democràcia».