El candidat ja investit com a president, Pedro Sánchez, anunciarà la setmana que ve la composició del Govern. Fonts socialistes van informar que aquest és el termini amb què treballa el president en funcions, una vegada va sortir ahir investit del Congrés. La decisió de Sánchez, avançada per fonts del PSOE, contradiu els plans inicials que altres fonts de l'actual Executiu havien apuntat durant els últims dies.

De fet, l'estimació que va transcendir en principi indicava que avui, un cop promès el càrrec davant el rei, es procediria al jurament o promesa dels càrrecs al palau de la Zarzuela, davant el rei i el mateix Sánchez, amb la finalitat que divendres que ve tingués lloc el primer Consell de Ministres del nou Executiu.

Si bé és cert que aquest calendari era una estimació, perquè els terminis depenen de qui ja ha rebut la confiança del Congrés per ser president, les fonts consultades coincidien en la urgència per tancar la composició del futur nou gabinet.

Serà el primer Govern de coalició de la democràcia a escala estatal, ja que en la seva estructura hi haurà persones d'Unides Podem o proposades per les formacions que integren aquesta força confederal.

El líder del partit morat, Pablo Iglesias, serà vicepresident de l'àrea Social. La nova secretaria d'Estat de Drets Socials que encapçalarà el secretari d'Economia de Podem, Nacho Álvarez, i que dependrà de la Vicepresidència segona de Pablo Iglesias, tindrà competències en matèria de Dependència, Infància i Joventut, segons han informat a Europa Press fonts del partit morat. D'aquesta manera, la Vicepresidència social d'Iglesias, que també coordinarà l'Agenda 2030 dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l'ONU, assumirà algun dels temes que el partit morat considera clau.

Altres càrrecs significatius de l'organització morada, com l'encara portaveu parlamentària, Irene Montero; el portaveu adjunt i coordinador d'IU, Alberto Garzón; i la diputada gallega de Galícia En Comú, Yolanda Díaz, ocuparan les carteres d'Igualtat, Consum i Treball, respectivament. Així ho han avançat fonts d'Unides Podem, que també han situat el sociòleg Manuel Castells com a ministre d'Universitats. També va transcendir ahir que el responsable econòmic de Podem, Nacho Álvarez, i l'actual portaveu adjunta del grup parlamentari, Ione Belarra, seran secretaris d'Estat de Drets Socials i de l'Agenda 2030, respectivament.

Aquest organigrama, pel que fa a Podem i a les seves confluències parlamentàries, ha de ratificar-se, i és Pedro Sánchez el que n'exerceix la potestat: és ell, com a president, el que nomena i destitueix els ministres.

No obstant això, quins dirigents o representants del PSOE formaran part del nou Govern o quines persones alienes al partit ho faran a proposta del líder socialista és una cosa que encara no se sap.

Durant aquests dies, diversos ministres en funcions han eludit pronunciar-se sobre si continuaran en els seus càrrecs. Diverses fonts socialistes han citat Carmen Calvo, Nadia Calviño (el mateix Sánchez s'hi va comprometre en plena campa-nya electoral) i María Jesús Montero, que a la gestió al capdavant d'Hisenda afegiria el càrrec de portaveu de l'Executiu, com a càrrecs que seguiran. Un altre anunci que Sánchez va llançar en l'anterior campanya electoral va ser la creació d'un ministeri que coordinés les polítiques destinades a fer front al repte demogràfic i a contrarestar la despoblació de l'Espanya interior.