El ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, va manifestar ahir que respecta les decisions judicials que mantenen la inhabilitació del president de la Generalitat catalana, Quim Torra, com a diputat, al mateix temps que va defensar «l'aposta clara pel diàleg polític, que es fonamenta en el reconeixement de l'altre i, sobretot, en la legitimitat de l'altre». «Si nosaltres reconeixem el president de la Generalitat, que és el que han decidit a Catalunya, a nosaltres ens toca reconèixer-lo, i de la mateixa manera exigim el contrari, que al president d'Espanya ningú li qüestioni la seva legitimitat, perquè en aquest cas la legitimitat va vinculada exclusivament amb la legalitat», va expressar.

Ábalos va fer aquestes declaracions a València, en ser preguntat per si Torra ha de deixar de ser president de la Generalitat catalana, sobre el seu càrrec com a diputat i sobre si el president del Govern central en funcions, Pedro Sánchez, ha de continuar reunint-se amb ell.

El ministre en funcions va demanar «no confondre» el plànol judicial i el polític. En el primer, va dir que li «podrà agradar o no» la decisió judicial sobre Torra, però «l'acatament és el que presideix tot» el seu punt de vista, i va assegurar que respecta les decisions judicials. Des «del plànol del polític», Ábalos va dir que és «evident que aquest Govern ha fet una aposta clara pel diàleg polític, que es fonamenta en el reconeixement de l'altre i sobretot en la legitimitat de l'altre».