L'episodi de pluges que està patint des de diumenge Catalunya, i en especial aquest dimecres, ha provocat un augment del cabal de gran part dels rius del territori així com dels seus embassaments. Tant és així que el pantà de la Baells ha arribat al 99,5% de la seva capacitat, fet que ha provocat que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) hagi decidit a 2/4 de 7 de la tarda incrementar el cabal de sortida de la presa. S'ha començat a alliberar 40 m3/s, però aquesta quantitat pujarà fins als 75 m3/s durant la matinada. L'ACA afirma que «no representa cap risc d'inundació llevat de zones puntuals». Pel que fa a l'embassament de la Llosa del Cavall, el seu volum es troba al 84,4% de la seva capacitat mentre que el de Sant Ponç supera el 91%.

Arran del temporal, Protecció Civil ha elevat d'alerta a emergència el Pla Especial d'Emergències per Inundacions de Catalunya (Inuncat) perquè després d'unes hores "de treva" aquest vespre de dimecres ha començat a creuar el Principat "un altre front de tempestes" que farà "ploure sobre mullat", segons ha advertit la directora general de Protecció Civil, Isabel Ferrer. Al Berguedà, la Cerdanya, el Solsonès i l'Alt Urgell la situació és especialment complicada perquè la precipitació de les últimes hores ha estat en forma de neu -durant el migdia concentrada a les cotes altes - i la circulació s'ha vist afectades amb talls de vies importants, com per exemple, la C-16, de Cercs en amunt.

Entre les 9 del matí i les 9 del vespre, els Bombers de la Generalitat han atès una quarantena d'avisos a la Catalunya Central com a conseqüència del temporal Glòria. La majoria d'avisos han estat per arbres caiguts i també per despreniments o risc de despreniments en façanes i roques, com ha estat el cas, aquest últim al carrer de l'estació de Sallent. També han atès altres tipus d'avisos relacionats amb la pluja, com per exemple, un cas d'una casa de Moià on entrava aigua en una habitació de comptadors.

6-7 cm de neu a les cotes baixes del Pirineu i 60-70 a les altes

Des de diumenge i fins aquest dimecres al migdia, el registre més elevat detectat pel Servei Meteorològic de Catalunya són els 111 cm de neu nova acumulats a Ulldeter, al Ripollès (2.410 m), seguits dels 71 cm de Núria, a la mateixa comarca (1.971 m). A la Cerdanya, a Malniu (2.230 m), s'hi han acumulat 67 cm, i a l'estació meteorològica del Cadí Nord, a 2.143 m, 64 cm. Al Port del Comte, al Solsonès, el tou de neu ha arribat als 41 cm.

Un dels efectes directes d'aquesta forta nevada són les incidències elèctriques. Un miler de clients d'Endesa del Berguedà pateixen problemes de subministrament elèctric a causa del temporal. La neu caiguda és molt humida i pesa i això ha provocat que diferents torres elèctriques a l'alt Berguedà s'hagin doblegat afectant el servei segons han explicat fonts d'Endesa a Regió7. Els municipis on es concentren el nombre més elevat d'incidències són Vallcebre, Saldes i Gósol. La situació és canviant perquè hi equips amb una trentena d'operaris treballant la zona per reparar les incidències.

El tren també s'ha vist afectat. L'R3 de Renfe només presta servei entre la Garriga i Barcelona. Els trens no circulen cap a Puigcerdà per acumulació d'aigua, arbres sobre la via i esllavissades.

Matí complicat a les carreteres de l'Alt Berguedà

A primera hora, poblacions berguedanes com Bagà, Guardiola de Berguedà, Sant Julià de Cerdanyola o La Pobla de Lillet s'han llevat amb una nevada intensa que ha dificulta la mobilitat. La nevada però, ha durat poques hores i ben aviat la precipitació s'ha traslladat a cotes més altes, a uns 1.100 metres, per exemple, a Gósol, on ha caigut una nevada important (imatge de la notícia).

5

Nevada a l'Alt Berguedà el 22-1-20

Durant gairebé tot el matí ha estat obligatori l'ús de cadenes per circular entre els punts quilomètrics 117 i 134 de la carretera C-16, concretament entre Bagà, el Túnel del Cadí i Bellver. Aquest tram s'ha restringit al pas de camions i autobusos. Els Mossos d'Esquadra han aturat a tots els vehicles i no els deixaven passar si no portaven el material adequat per travessar el Túnel del Cadí. Això ha generat retencions importants a la via. A quarts d'11 del matí el Servei Català de Trànsit ha aixecat totes les restriccions i ha informat que la C-16 ha recuperat la normalitat: ja no fan falta cadenes i no hi ha cap tipus de restricció.

Afectacions al transport escolar a la Cerdanya i a l'Alt Urgell

També a primera hora del matí la borrasca ha començat a deixar neu des de Puigcerdà fins la Seu d'Urgell. Això ha afectat algunes línies de transport escolar, com ara la que uneix la Cerdanya amb la capital alt urgellenca. A les vuit del matí la nevada ja havia deixat set centímetres a la cota mil metres en poblacions com ara Bellver o Martinet, o nou centímetres a Puigcerdà, a la cota 1.100 metres. La tempesta ha empès la Molina a mantenir tancades les pistes d'esquí. La circulació per carretera es fa amb dificultats perquè la neu cau sobre els trams ja nets per les màquines.

17

Nevada a la Cerdanya

La nevada ha obligat a suspendre igualment dues línies de transport escolar, les que fan els recorreguts de Riu de Pendís a Puigcerdà per Das i Urús i la que recull els infants a Meranges, la qual cosa ha afectat una trentena d'alumnes, que s'han quedat a casa. De totes maneres, els centres escolars registren una ocupació més baixa de l'habitual perquè molts pares han optat per no sortir de casa en plena nevada. El Consell Comarcal de la Cerdanya manté el pla habitual de recollida dels alumnes per la tarda però es manté alerta per, si és necessari, avançar-la.

Talls de llum al Solsonès

La nevada d'aquesta nit i part del matí que ha caigut a la zona nord del Solsonès ha provocat algunes incidències als municipis del territori. La urbanització de Port del Comte s'ha quedat sense llum i a primera hora del matí s'ha tallat la carretera que va de la Coma a Coll de Port per la caiguda d'un pal elèctric que les màquines llevaneus han trobat.. A la zona de la urbanització hi han caigut uns 45 centímetres de neu.

A Sant Llorenç de Morunys les precipitacions també han provocat una avaria que ha deixat sense llum el poble entre les 4 de la matinada i les 8 del matí. També s'ha produït una petita esllavissada a la carretera del pantà de la Llosa del Cavall, dos fets que segons l'alcalde del municipi, Francesc Riu, solen passar quan plou.