Les autoritats italianes van confirmar ahir que hi ha 17 persones contagiades pel coronavirus de Wuhan (Covid-19) al nord del país i 250 més estan en observació per comprovar si l'han pogut contreure. Aquests casos se sumen als tres ja coneguts, dos turistes xinesos i un italià repatriat de Wuhan, que estan hospitalitzats a Roma.

El Govern d'Itàlia va confirmar ahir vuit nous casos del nou coronavirus xinès, la qual cosa eleva a 17 el nombre total de pacients infectats al país, segons van informar les autoritats sanitàries de la regió italiana de Llombardia. Un d'ells corresponen a un home italià de 38 anys que està hospitalitzat en estat greu, segons va dir l'agència de notícies italiana Adnkronos. L'home romania anit ingressat a la unitat de vigilància intensiva d'un hospital de la localitat de Codogno, al nord d'Itàlia. L'home està en espera de ser traslladat a un hospital de Milà, en el qual roman ingressada la seva dona, que també ha donat positiu per coronavirus.

A l'hospital de Milà està també ingressat «en aïllament» un home que va arribar procedent de la Xina i que va estar sopant al començament de febrer amb l'home ingressat a Codogno, segons va confirmar a la cadena radiotelevisió pública italiana Rai Giulio Gallera, assessor del Govern regional.

Les autoritats italianes han identificat un centenar de persones que han estat en contacte amb les tres persones contagiades amb coronavirus i que estan sent sotmeses a «vigilància activa» pel risc que sorgeixin nous casos.

En total, hi ha almenys 250 persones a Llombardia que han estat posades en observació, la majoria de les quals són infermeres, metges i persones que han estat en contacte amb algun dels contagiats, segons va afegir Gallera.

Les autoritats de Llombardia han demanat als residents de nou municipis que no surtin de casa seva de manera temporal i s'ha decretat el tancament de col·legis, restaurants, negocis i instal·lacions esportives com a mesura de precaució. Segons el diari italià La Repubblica, la mesura afecta almenys 50.000 persones, que han quedat «aïllades» de manera provisional fins que les autoritats aconsellin tornar a fer vida normal.

El ministre de Sanitat, Roberto Speranza, va intentar tranquil·litzar els ciutadans i va dir que el Govern ja tenia un pla preparat perquè «era evident que el que ha passat podia succeir». «Itàlia està preparada. Aplicarem el pla», va afegir, al mateix temps que va detallar que les autoritats regionals treballen per contenir el virus en una àrea geogràfica determinada perquè no en surti.

Mentrestant, Gallera va indicar que els metges de capçalera han rebut instruccions precises per atendre els pacients que demanin assistència a domicili perquè presenten símptomes similars als d'una grip comuna i vulguin comprovar si es tracta d'alguna cosa més.

El primer ministre italià, Giuseppe Conte, va dir a Brussel·les que mantindrà en les pròximes hores al seu retorn a Roma una reunió amb el ministre Speranza per analitzar la situació i va descartar que de moment sigui necessari suspendre l'Acord de Schengen (de lliure circulació de persones), si bé va dir que el país està llest per «adoptar qualsevol mesura que protegeixi la salut dels ciutadans».

Les autoritats sanitàries de la Xina van dir ahir que en aquest moment ja hi ha 2.236 morts i 75.465 contagiats.