La junta de tractament de la presó barcelonina de Lledoners va acordar ahir aplicar l'article 100.2 del reglament penitenciari a l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras i a l'exconseller Raül Romeva, que podran sortir tres dies la setmana, sis hores cada jornada, per treballar.

Segons va informar la conselleria de Justícia, Junqueras, condemnat a 13 anys de presó per sedició, i Romeva, a dotze anys, podran sortir sis hores de presó tres dies la setmana entre dilluns i divendres, en aplicació de l'article 100.2, després de la decisió adoptada per la junta de tractament de la presó de Lledoners.

La sortida de la presó de Junqueras i Romeva per treballar pot ser immediata, ja que un eventual recurs de la Fiscalia sobre la decisió de la junta de tractament no ho deixaria en suspens, tot i que requereix de la ulterior ratificació per part del jutjat de vigilància penitenciària.

Fins al moment, les presons catalanes on compleixen condemna els nou presos del procés ja han aplicat l'article 100.2, que flexibilitza el règim penitenciari, a set d'ells: Junqueras i els exconsellers Romeva, Joaquim Forn i Dolors Bassa, l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, així com l'exlíder de l'ANC Jordi Sànchez i el d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.

D'aquesta manera, els dos líders del procés condemnats a presó per sedició als quals no s'ha aplicat aquest article són, per ara, els exconsellers Jordi Turull i Josep Rull.

El primer pres del procés en sortir de presó en virtut de l'article 100.2 va ser Jordi Cuixart, el13 de febrer, per treballar a la seva empresa i exercir voluntariat, amb un permís de nou hores i mitja, cinc dies a la setmana, de dilluns a divendres.

El van seguir, el 17 de febrer, l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, amb un permís de nou hores al dia durant tres dies a la setmana per cuidar la seva mare, i l'exconsellera Dolors Bassa, també per tenir cura d'un familiar d'edat avançada, tres dies a la setmana, vuit hores la jornada.

Posteriorment, va ser l'exconseller d'Interior Joaquim Forn qui el 20 de febrer va sortir per primera vegada en aplicació de l'article 100.2, que li permet anar a treballar de dilluns a divendres, dotze hores i mitja cada dia, al departament legal de la productora Mediapro, on s'encarrega dels assumptes de dret públic.

L'últim dels presos del procés que ha sortit de presó en aplicació de l'article 100.2 va ser l'exlíder de l'ANC Jordi Sànchez.