El Jutjat de Vigilància Penitenciària 1 de Barcelona va acordar ahir permetre que l'exconsellera Dolors Bassa surti unes hores al dia de la presó per treballar en aplicació de l'article 100.2 al qual s'han acollit tots els dirigents independentistes empresonats.

En la interlocutòria, el jutge rebutja el recurs de la Fiscalia que demanava impedir que Bassa sortís a través d'aquest article, perquè compleix condemna a la presó de Puig de les Basses (Girona) per sedició en concurs medial amb malversació per impulsar l'1-O.

El jutge té en compte que abans que l'expresident Carles Puigdemont declarés la independència unilateralment, Bassa era «més favorable a convocatòria electoral avançada».

«D'altra banda, Bassa exposa una voluntat personal de desistiment de tornar a l'entorn polític, i enfocar el seu futur en la família, en l'ensenyament i la seva jubilació», assegura el document. A més a més, el magistrat destaca de Bassa «un personal convenciment que la via de la negociació és crucial per obtenir solucions» i subratlla que va tenir en el passat un dilema moral sobre el contingut i abast de legalitat i legitimitat en la discussió política sobre Catalunya, en paraules del jutge.

El secretari general de la UGT a Catalunya, Camil Ros, va celebrar la decisió del jutge de vigilància penitenciària de rebutjar el recurs de Fiscalia i avalar l'aplicació de l'article 100.2 del reglament penitenciari a Bassa.