La Generalitat ha creat «un certificat autoresponsable de desplaçament» que es descarrega per Internet i que el mateix ciutadà ha d'omplir indicant el motiu pel qual ha sortit de casa, per tal de mostrar-lo als Mossos d'Esquadra, si ho demanen.

El conseller de l'Interior, Miquel Buch, va destacar en declaracions a TV3 que aquest certificat ja serà efectiu a partir de la matinada de dilluns. «Es tracta d'un document que explica a la ciutadania quan pot i quan no pot sortir al carrer i que hauran de mostrar als cossos policials quan aquests els aturin», va remarcar el conseller.

El document enumera els supòsits que permeten sortir de casa, amb les corresponents caselles, perquè les ompli i signi el ciutadà, que també ha de detallar el destí del seu desplaçament. Buch es va mostrar confiat que la ciutadania dirà la veritat a la policia, però va advertir que, en cas que es vulgui enganyar els cossos policials, hi haurà la sanció corresponent, de tres trams: lleu, greu i molt greu, i pot anar dels 600 euros als 30.000.