El centre de producció de la cooperativa Àuria d'Igualada i d'Àuriafil, d'Esparreguera, han presentat un expedient de regulació temporal de l'ocupació (ERTO) «davant la impossibilitat de mantenir-los en funcionament», segons ha explicat l'empresa. Àuria Cooperativa i Àuriafil són centres especials de treball (CET) que ocupen persones amb discapacitat. Aquesta mateixa setmana, l'Associació Pro Disminuïts del Berguedà ha fet un ERTO a les 44 persones usuàries del Centre Especial de Treball del Taller Coloma.

Segons fonts d'Àuria, l'impacte de la crisi «afecta en la seva totalitat les seccions industrials i en gairebé el 85% els serveis externs». La intenció és, diu l'empresa, «garantir la viabilitat en el moment que es pugui retornar a la normalitat». Així, l'ERTO afectarà 328 persones, del total de les 408 que ocupa regularment. La majoria d'elles treballen en les plantes de serveis industrials, línies de producció cosmètica i equips de serveis no considerats essencials. En el cas d'Àuriafil, aquest expedient afecta 148 treballadors dels 174 que ocupa regularment. El total suma 476 persones de les més de 800 que ocupa, en condicions normals, el grup Àuria a través de les seves diferents empreses i entitats.

Àuria recorda que «el confinament de la Conca d'Òdena, en una primera instància, i l'enduriment de les mesures de protecció entre els treballadors han fet impossible mantenir les cadenes industrialsque tenen característiques de producció intensiva».

Quant als serveis de suport a les persones, prestats mitjançant la Fundació Privada Àuria, «se'n segueixen prestant per no desatendre les persones amb discapacitat o persones grans considerades col·lectius de risc i especialment vulnerables». Així, tot i que s'han tancat els serveis de formació, inserció o teràpia ocupacional, la Fundació «ha proveït de personal de reforç les llars-residències i altres serveis d'assistència domiciliària».

D'altra banda, Àuria Fundació ha demanat a Salut que les residències de persones amb discapacitat «rebin els mateixos dispositius que les sociosanitàries». Fonts de la fundació expliquen que des que es va decretar el confinament de la Conca d'Òdena, les nou llars-residències i la residència que gestiona han alterat el seu funcionament ordinari. Només la darrera té la condició de suport permanent, és a dir, amb personal d'assistència les 24 hores del dia, però atesa la situació de confinament, consideren que l'atenció a les llars-residències està sent la mateixa que a la residència.