El Govern ha estimat un impacte econòmic de 525 milions d'euros a la setmana en el comerç a conseqüència de la crisi del coronavirus, un 58% de la facturació setmanal del sector. En una compareixença telemàtica a la comissió d'Empresa i Coneixement, la consellera Àngels Chacón ha explicat que la situació d'emergència sanitària ha obligat a tancar prop de 66.000 establiments comercials, un 60% del total, i ha impedit treballar un total de 209.700 empleats, un 65% dels treballadors del comerç al detall. En paral·lel, la consellera ha assegurat que l'ajornament del pagament d'impostos aprovat aquesta setmana pel govern espanyol "es queda curt" i ha afirmat que les mesures en marxa encara són "insuficients" per al teixit productiu.

Davant la situació del comerç, el departament d'Empresa i Coneixement ha creat una línia d'ajuts per pal·liar els efectes de la crisi del coronavirus, dotat d'un pressupost de nou milions d'euros. Els beneficiaris seran les petites i mitjanes empreses del sector del comerç, els serveis, l'artesania i la moda i, en general, les empreses obligades a cessar l'activitat en el decret aprovat pel govern espanyol el 14 de març.

En aquest sentit, la consellera ha titllat "d'insuficients" les mesures aprovades pel govern espanyol en defensa del teixit productiu. Chacón ha celebrat la decisió d'ajornar el pagament dels impostos però ha assegurat que la mesura "es queda curta". Així, ha reclamat ampliar la moratòria o fins i tot suspendre els pagaments d'alguns tributs.

"Ens preocupa molt el manteniment del calendari fiscal", ha manifestat. Com a resposta a una pregunta de la diputada del PSC Alícia Romero, la consellera ha demanat "ajuts directes", ja que el refinançament contribueix a "allargar el deute".

Així mateix, ha reiterat la importància d'adoptar mesures per garantir la continuïtat de les empreses i "cuidar" el teixit productiu. "Més empreses vives significa més llocs de treball, més generació de riquesa, més recaptació d'impostos i menys necessitat de despesa en protecció social", ha resumit.