El PSC assegura que no ha rebut encara la carta on el president de la Generalitat, Quim Torra, respon a les propostes de Miquel Iceta sobre el Pacte per la Reconstrucció. Així ho asseguren a l'ACN fonts del PSC, que critiquen haver-se informat pels mitjans de comunicació de la rèplica de Torra, enviada dijous a la tarda a la premsa. Des de Palau afirmen que la carta està enviada des d'aleshores. Iceta insisteix perquè Torra convoqui els partits per abordar la "reconstrucció" social i econòmica per la crisi del coronavirus. Torra vol que al debat s'hi integrin els agents econòmics, socials, culturals, científics, universitats, executius i empreses per mobilitzar "tot el talent" del país i formar un "gran acord de construcció disruptiva".

Iceta considera "imprescindible i urgent" establir un 'Pacte català per la reconstrucció social i econòmica', tal com ja va reclamar durant el ple al Parlament del 24 d'abril, on també va lliurar a Torra el document amb les propostes dels socialistes. La direcció del PSC va nomenar dilluns la viceprimera secretària de la formació, Eva Granados; la diputada socialista Alícia Romero; el secretari de l'àrea de política municipal del PSC, Jaume Collboni; i el secretari d'Economia i Hisenda socialista Francesc Trillas, negociadors amb el Govern per abordar els efectes de la covid-19.

Per la seva banda, Torra va respondre a Iceta amb una carta aquest dijous, on el president del Govern subratlla que la transferència de recursos de l'Estat, amb liquiditat directa, és "necessària i urgent". Precisament aquest dissabte al migdia el president espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat un "fons especial" de reconstrucció de 16.000 MEUR "no reemborsables" per a les comunitats autònomes.

A la carta, Torra assegurava a Iceta que cridarà els grups parlamentaris a participar de "l'acord de construcció" -així el va anomenar el president durant el ple de divendres al Parlament-, tan bon punt disposi de "l'instrument" que ha de vehicular "el talent i les aportacions" dels agents i sectors econòmics i socials.

Torra també considera "necessari" que l'Estat posi "al dia" la resolució dels deutes que té amb Catalunya, així com que es doti a les diferents administracions (Comunitats Autònomes i ajuntaments) de les eines necessàries per afrontar la situació: regla de despesa, objectius de dèficit, disposició del superàvit dels ajuntaments, segons indicava el president del Govern a la carta.Comissió per al pla de reactivació

El Consell Executiu extraordinari d'avui ha aprovat crear la comissió que elaborarà el pla de reactivació econòmica i de protecció social. L'òrgan tindrà en una setmana la visió estratègica i de cobertura de necessitats per a fer el pla.

Analitzarà les propostes d'actuació per minimitzar els efectes de la crisi del coronavirus, farà accions per anticipar-ne els efectes, demanarà estudis, i proposarà "les modificacions pressupostàries necessàries" per executar el pla. Torra presidirà la comissió, que inclourà Pere Aragonès, Meritxell Budó, Damià Calvet, Chakir el Homrani, Àngels Chacón i Teresa Jordà.