L'ús de la mascareta serà obligatori en el transport públic a partir de demà, segons va anunciar ahir el president espanyol, Pedro Sánchez. En roda de premsa, Sánchez va dir que es tornaran a repartir 6 milions de mascaretes als principals nusos de transport públic d'arreu de l'Estat, 7 milions més a les federacions de municipis i províncies i 1,5 a organitzacions com Càritas i Creu Roja.

A part, el president espanyol va recordar que els establiments com perruqueries, ferreteries o llibreries podran també obrir a partir de demà a clients amb cita prèvia, però garantint que dins hi ha només un sol client per cada treballador.

L'obligatorietat d'utilitzar mascaretes al transport públic respon a les previsions del Govern espa-nyol de cara als pròxims dies. Tal com va explicar Sánchez, la reobertura de diversos negocis a partir d'aquest 4 de maig incrementarà l'afluència de passatgers a les xarxes de mobilitat, un fet que obliga el Govern a incrementar les mesures de seguretat en uns espais on «cal garantir la distància social». A més, Sánchez va advertir que «la societat ha de ser conscient que hi haurà rebrots».

En aquest sentit, creu que el més important és «no abaixar la guàrdia» per «evitar que les urgències dels hospitals tornin a estar en tensió». Els restaurants i les cafeteries poden obrir amb restriccions. De la mateixa manera que alguns dels establiments que treballen de cara al públic, el Govern espanyol també ha autoritzat a partir del pròxim dilluns l'obertura amb restriccions de restaurants i cafeteries. A diferència de negocis com les perruqueries o les ferreteries, però, els locals només podran romandre oberts si serveixen menjar a domicili. L'executiu central, això sí, ha autoritzat els clients a recollir les seves comandes als mateixos establiments. Tot i les propostes del Govern espanyol, el col·lectiu d'hostalers ja va criticar durament aquesta setmana el pla de desescalada per al sector.

Davant les crítiques, la ministra per la Transició Ecològica i vicepresidenta quarta del Govern espanyol, Teresa Ribera, va remarcar que «obrir no és obligatori».

Durant la compareixença, Sánchez també va voler destacar que l'Estat espanyol és el cinquè país del món on s'han realitzat més tests. Fins al 30 d'abril, les autoritats sanitàries havien dut a terme 1.351.130 proves PCR i 581.325 testos d'anticossos, més d'1,9 milions en total. Preguntat per si l'Executiu autoritzarà les farmàcies per realitzar aquestes proves, Sánchez va contestar que el Govern només preveu realitzar-les sota el paraigua del Sistema Nacional de Salut (SNS).

D'altra banda, va remarcar la importància de reforçar el sistema d'atenció primària per millorar les mesures de prevenció de cara a futures incidències.

El president del Govern espa-nyol també va recordar que a partir de demà hi haurà quatre illes de l'Estat que entraran directament en la fase I. Es tracta de Formentera (illes Balears), El Hierro, La Graciosa i La Gomera (illes Canàries). En aquests indrets, Sánchez ha especificat que es permetran trobades en grups reduïts sempre que els participants no hagin tingut patologies prèvies ni siguin col·lectius de risc.

Hi ha més novetats. A partir de demà, també es podrà fer ús del vehicle privat de forma compartida i es podrà anar a locals sense cita prèvia sempre que es mantingui en l'interior uns límits en la capacitat.