El Govern central permet finalment les rebaixes a partir d'avui, fins i tot a les zones que encara segueixen a la fase 0 de la desescalada, sempre que no es generin aglomeracions. Si se'n generen, els establiments han de tancar de forma immediata. Així va anunciar-ho el ministeri de Sanitat aquest cap de setmana al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), en què s'expliquen modificacions a les mesures per a les fases 1 i 0.

Concretament, la nova ordre modifica les regulacions relatives a les rebaixes, les quals havien generat confusió a partir de les divergències entre Salvador Illa, ministre de Sanitat, i el ministeri d'Indústria i Comerç. A l'ordre del 9 de maig passat s'establia que, durant la fase 1, els establiments no podrien dur a terme cap acció que pogués generar aglomeracions, tant a dins dels espais comercials com als voltants. Illa havia deixat clar que les rebaixes no estaven permeses, mentre que el departament d'Indústria i Comerç havia deixat entendre que sí.

A la nova ordre, el Govern deixa clar que sí que es poden dur a terme sempre que no s'incompleixin les mesures de distanciament per evitar la propagació del virus. Barcelona, la Comunitat de Madrid i part de Castella i Lleó també es podran beneficiar de les noves regulacions, tot i trobar-se encara a la fase 0. La nova normativa publicada al BOE estableix que són els comerciants els qui han de procurar que no es produeixin aglomeracions que impedeixin el compliment de les mesures sanitàries.