El govern espanyol i Cs han pactat el 'sí' a la votació de la sisena pròrroga de l'estat d'alarma fins al 21 de juny, segons fonts de la Moncloa i de Cs. La formació liderada per Inés Arrimadas tornarà a donar suport a la mesura aquest dimecres i, d'aquesta manera, juntament amb el 'sí' del PNB i l'abstenció d'ERC, l'executiu de Pedro Sánchez es garanteix l'aprovació.

A canvi, el govern espanyol es compromet a incloure al decret mesures "idèntiques" per a tot Espanya a la "recta final" del confinament "sense perjudici de la progressió sanitària de cada territori" i a presentar abans del 15 de juny una regulació de la sortida de l'estat d'alarma per als territoris que l'assoleixin. Caldrà veure com afecta això a l'acord amb els republicans.

El govern espanyol va pactar amb ERC la cessió de la gestió de la desescalada a les CCAA quan els territoris passin a la fase 3. L'acord amb Cs també inclou que l'executiu analitzarà les reformes legals per establir un mecanisme alternatiu a l'estat d'alarma per "protegir-se davant d'eventuals rebrots".

Cs també ha acordat que Sánchez aprovi un pla de reactivació del turisme abans del 15 de juny que comptarà amb una línia d'avals de l'ICO de 2.500 MEUR per garantir la liquiditat del sector i 151 milions d'euros d'inversió en la transformació i digitalització.

El govern espanyol també es compromet a comptar amb totes les CCAA en el Consell Interterritorial de Salut per analitzar el marc jurídic per garantir una sortida ordenada de l'estat d'alarma.

Cs celebra que ERC i el PNB "s'enfadin"

El portaveu de Cs al Congrés dels Diputats, Edmundo Bal, ha assegurat aquest dimarts a Telecinco que l'acord assolit entre la seva formació i el govern espanyol per a la pròrroga de l'estat d'alarma assegura una sortida "igualitària" de la crisi sanitària i garanteix que no hi hauran "elements polítics" que decideixin els canvis de fase. Bal ha celebrat que ERC i PNB "s'enfadin" pel seu acord amb el president espanyol, Pedro Sánchez, perquè al seu entendre és una demostració que Cs "va per bon camí".

El portaveu de Cs ha fet referència als dubtes que genera el punt 1 de l'acord amb Cs, que estableix que les mesures del decret "seran idèntiques per a tot Espanya, garantint la igualtat dels espanyols a la recta final del confinament, sense perjudici de la progressió sanitària de cada territori".

Un punt que cal veure com encaixa amb l'acord signat amb el PNB i ERC, que estableix que un cop els territoris passin a la fase III (alguns el pròxim dilluns), les CCAA assumiran les competències "per a l'adopció i execució de les mesures d'aquesta fase".

Bal ha valorat de manera "positiva" les reticències que ja ha expressat el president del PNB, Andoni Ortuzar, que ha advertit que els termes de l'acord amb Cs són "confusos" perquè "sembla que tornem a la situació prèvia on hi ha comandament únic per a tots, i aquests no són els termes que havíem pactat".