El Govern va aprovar ahir la creació del grup d'experts Catalu-nya 2022. El president i el vicepresident de la Generalitat, Quim Torra i Pere Aragonès, van presentar un projecte que ha de servir per dissenyar la sortida a la crisi del coronavirus, a partir de la participació de 30 experts -que n'acabaran sent uns 400. El grup de treball «transcendeix governs» perquè Catalunya necessita «una estratègia de país», va afirmar Torra.

En aquest grup figura el berguedà de 58 anys Lluís Torner. Llicenciat en Ciències Físiques per la UAB, doctor i catedràtic per la UPC, des del 2002 és director de l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO). Ha estat president de l'Associació Catalana d'Entitats de Recerca (ACER).

Entre altres reconeixements, ha estat Premi Nacional de Recerca per la Generalitat de Catalunya i ha rebut la Medalla Monturiol, el premi de lideratge de l'Optical Society of America i el Premi Nature Mentoring. Lluís Torner assessora entitats públiques i privades d'Europa, Estats Units, Canadà i Austràlia.

A més de Lluís Torner, figuren en el grup de trenta personalitats l'economista Oriol Amat, l'empresari Tatxo Benet, la científica Mercè Crosas, la doctora Cristina Nadal i l'empresària Laura Urquizu, entre d'altres.

El projecte té previst elaborar un document inicial a final de juliol, i presentar les conclusions de treball el febrer del 2021. Aragonès va destacar que el debat dels grups de treball «autònoms» tindran «independència de criteri».

Aquest grup de treball neix amb la voluntat d'ajudar el país a estar preparat per al món que s'albira a partir del 2022, elaborant una anàlisi d'escenaris de quina podria ser la situació, acompa-nyada d'un conjunt de propostes d'acció.

La previsió és que hi hagi una primera proposta de document d'escenaris a la tardor.

El document final, que inclourà l'anàlisi i les propostes de cadascun dels àmbits estratègics, es presentarà el febrer del 2021. Es calcula que hi haurà entre deu i quinze àmbits i que cada grup tindrà entre 20 i 30 membres.