Les autoritats sanitàries espa-nyoles vigilen els brots de coronavirus detectats en diferents regions del país, entre els quals se'n manté actiu un a l'Aragó que ha obligat a fer marxa enrere i a retrocedir fins a la fase 2 de la desescalada en tres comarques d'Osca. És el que va passar ahir a les comarques de la Llitera, Cinca Mitjà i el Baix Cinca com a resultat d'un brot del covid-19 detectat en una explotació hortofructícola.

En aquesta regió s'han tornat a establir limitacions, com un aforament màxim del 50% en l'hostaleria, la prohibició d'usar les barres dels bars o una ocupació màxima d'un terç de la capacitat de les piscines.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va explicar que aquest brot es va detectar precoçment i es va actuar amb «molta contundència». S'està fent un seguiment «molt especial» d'aquest cas que preocupa les autoritats encara que «està en vies de ser controlat», segons el ministre, qui va precisar que la resta de brots actius a Espanya, 11 en total, ja estan sota control.

Va ser aquest diumenge quan es van detectar 33 casos nous del coronavirus a Aragó, 25 d'ells a Osca, on se situen les tres comarques que retrocedeixen de fase.

Al cas d'Aragó s'hi suma el focus actiu detectat també diumenge a Ribeira, la Corunya, amb nou positius. El primer d'aquests contagis va ser el de la filla d'una persona que va tornar a Galícia després d'haver estat al Brasil durant «un temps» i que va agafar un vol de tornada des del país sud-americà fins a Lisboa sense que presentés cap símptoma de la Covid-19.

Es tracta d'un situació similar a l'ocorreguda a Múrcia, on la conselleria de Salut vigila un focus de nous casos confirmats en els últims dies, vinculats a un positiu importat de Bolívia que va provocar almenys onze contagis.

A Canàries, concretament a Fuerteventura, onze dels trenta-un immigrants rescatats dijous passat quan es dirigien cap a l'illa en una llanxa pneumàtica procedent d'Al-Aaiun (Sàhara Occidental) han donat positiu en les proves de coronavirus.

Aquests 11 casos es van sumar a 14 més detectats unes hores abans que els seus protagonistes arribessin a Fuerteventura entre els 39 ocupants d'una altra embarcació interceptada.

També, en els últims dies, es van detectar brots al País Basc, ja controlats, als hospitals de Basurto (Bilbao) i Txagorritxu (Vitòria); així com a Valladolid, on es van registrar tres brots, en dues residències privades i un hospital, que es troben sota control.

A Algesires (Cadis), la policia va haver d'aïllar un hostal després de detectar-se un brot entre els seus hostes, un dels quals ha mort, així com un centre social de la localitat.