El Govern britànic aixecarà la quarantena per als viatgers que tornin d'uns països determinats de la Unió Europea, entre ells Espanya, a partir del 6 de juliol, segons han informat fonts ministerials a la cadena BBC. Així, els turistes que tornin dels països asse-nyalats en una llista que prepara el Govern britànic no necessitaran complir els fins ara pertinents catorze dies de quarantena al seu retorn a les illes.

Entre els països de la llista hi ha Espanya, França, Grècia, Itàlia, Països Baixos, Finlàndia, Bèlgica, Turquia, Alemanya i Noruega, però no Portugal i Suècia, a causa dels recents repunts de casos que s'han detectat.

La llista completa d'aquests nous «corredors aeris» amb el Regne Unit es publicarà a mitjan setmana vinent, d'acord amb les fonts del Govern britànic consultades per la BBC.

Des de Downing Street s'ha explicat que la nova normativa donarà als viatgers «l'oportunitat d'unes vacances d'estiu a l'estranger», al mateix temps que impulsaran l'economia del Regne Unit, però el govern britànic ha remarcat que la relaxació depèn del fet que els riscos de contagi no excedeixin dels màxims contemplats.

Per tal d'aconseguir-ho, s'introduirà un sistema de «semàfors» que classificarà els països per «verd», «taronja» i «vermell», segons la prevalença de coronavirus. El color es precisarà durant les negociacions que les autoritats britàniques mantindran en els pròxims dies amb els països afectats.

Espanya va aixecar el seu estat d'alarma diumenge passat, va reobrir les seves fronteres als visitants de la major part d'Europa i va permetre que els turistes britànics ingressessin al país sense haver de posar-se en quarantena. Tot i això, els països de la Unió Europea encara no han anunciat la llista definitiva de països amb els quals obriran fronteres a partir de l'1 de juliol, tot i que les primeres informacions apunten que països com Rússia, els Estats Units i els països llatinoamericans en podrien quedar exclosos.

En aquest sentit, el president del Comitè de les Regions de la UE, Apostolos Tzitzikost, ha defensat que les regions europees estan preparades per acollir visitants, encara que són conscients que aquesta temporada serà diferent i que la prioritat ha de ser sempre la salut de la població local i dels propis turistes.

«No farem excepcions i seguirem les regles estrictament», ha dit sobre les mesures especials posades en marxa en el sector turístic, al mateix temps que ha indicat que a la seva regió a Grècia s'està fent èmfasi en el fet que les empreses i hostalers coneguin els protocols de seguretat.

Tot plegat, per assegurar que no es produeixen noves onades de la pandèmia que, ha avisat, podrien destruir l'economia de moltes regions.

En tot cas, el governador hel·lè ha assegurat que les fronteres estaran obertes per a turistes estrangers.