La consellera de Salut, Alba Vergés, va defensar ahir que el Govern va actuar «des del primer moment» per «poder-se avançar al que podia venir», en referència amb la reacció davant el coronavirus, però va reconèixer que «la gran velocitat de la propagació va sorprendre tot el món». En la seva intervenció durant el ple monogràfic al Parlament, Vergés va recordar que el virus era desconegut a escala mundial, i no hi havia antecedents ni es coneixia el seu abast real. Així, va reivindicar les diferents mesures i actuacions del Govern des de la primera setmana de febrer, confeccionant un protocol d'actuació, formant més de 200 persones formadores de professionals i reforçant ja la xarxa epidemiològica i el 061.

Com en altres ocasions, Vergés va opinar que el «comandament únic» decretat pel Govern espanyol «no ha estat una bona recepta», tot i que va assegurar que des de Salut han treballat amb «la màxima col·laboració i coordinació, i posant davant la ciutadania».

La consellera va indicar que caldrà aprendre a conviure amb les pandèmies, perquè «han vingut per quedar-se». Segons Vergés, caldrà estar preparats, i per això ja va indicar que hi haurà 150 llits de crítics extres que ja quedaran de forma estructural. També s'ampliaran el 10 o el 20% les places de sociosanitaris a partir del setembre.

Salut es prepara per a una segona onada amb estoc de material de protecció per a quatre mesos i accelerant inversions, com ara el pla estratègic de renovació tecnològica. El reforç de la primària propi de l'estiu tindrà continuïtat perquè també vindrà un hivern «excepcional», va dir la consellera, on gran part dels casos de grip seran sospita de covid-19. És per això que s'intentarà avançar la vacunació i que creixi, amb 230.000 vacunes més. La prevenció en les residències també es mantindrà.

Pel que fa a les PCR, la capacitat actual és de 20.600 proves diàries, i si cal es podria ampliar en 8.000 més amb els laboratoris privats. S'instal·laran quatre màquines en hospitals de referència. S'han fet gairebé 700.000 PCR a 400.000 persones, més les 50.000 del programa Orfeu. L'objectiu és doble, va continuar Vergés: no haver de recórrer al confinament total de la població i a l'aturada del país i no acabar repercutint en el sistema sanitari.