La resolució, signada per la consellera de Salut, Alba Vergés, i el d'Interior, Miquel Buch, estableix noves mesures en l'ús de la mascareta però manté les exempcions per raons personals i de naturalesa de l'activitat ja recollides en el document del passat 18 de juny.

Concretament, no se n'exigirà l'ús a menors de 6 anys i a les persones que presentin algun tipus de malaltia o dificultat respiratòria que pugui veure's agreujada per la seva utilització o que, per una discapacitat o dependència, no es tingui autonomia per a treure-se-la o bé presentin alteracions de conducta que ho faci inviable.

Tampoc serà obligatori quan es faci exercici físic esportiu a l'aire lliure ni en els supòsits de força major o situació de necessitat. Finalment, també n'exclou l'ús "quan per la pròpia naturalesa de les activitats resulti incompatible".

Cal a casa, al casal o a l'aula?

En una piulada, Protecció Civil ha concretat que la mascareta,"no és obligatoria en espais delimitats d'ús exclusiu per un únic grup de contacte habitual, com ara domicilis particulars, aules o cases de colònies".

La norma general, segons la consellera de Salut, Alba Vergés, és que tothom "surti de casa amb la mascareta posada" i, quan l'activitat que realitzin ho faci "incompatible", les persones se la poden treure. És el cas, per exemple, de les activitats en casals d'estiu per a nens, els alumnes que s'examinin de la selectivitat mentre estan asseguts, o per fer esport. "Tots hem de tenir al cap que som transmissions potencials", justifica la consellera.

No caldrà dur-la a la platja

Salut aplicarà un criteri de "sentit comú" en l'obligatorietat de dur mascareta a la platja. Segons el director de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, Xavier Llebaria, l'ens interpretarà les excepcionalitats en l'ús de piscines o platges amb un criteri "de sentit comú", per això ha matisat que "evidentment" no cal portar-la per banyar-se o prendre el sol. A més, ha afegit que la situació fa pensar que "no hi hauria cap risc en allò que un fa normalment a la platja, que és banyar-se i prendre el sol". Per contra, sí que tindria sentit portar-la a l'entrada a la platja o si es fa un passeig, ha afegit.