Les mascaretes seran obligatòries a partir d'avui per als majors de 6 anys a la via pública, en espais a l'aire lliure o en interiors oberts al públic amb independència de si es pot mantenir la distància física. Ho va aprovar ahir el Govern a la reunió del Procicat, on es van fixar sancions de 100 euros en cas d'incompliment.

La consellera de Salut, Alba Vergés, va defensar en la roda de premsa posterior a la reunió aquesta nova mesura tot subratllant que cal apostar per un «canvi d'hàbits» i «interioritzar» portar la mascareta en sortir de casa: «Tots hem de tenir al cap que som transmissors potencials». Aquesta obligatorietat, però, estarà regulada amb diverses excepcions, que la consellera no va concretar i va afirmar que seguiran vigents les que ja ho estaven fins ara. És a dir, en activitats en què era «incompatible», com fer esport o anar a la platja, així com per motius de salut.

La consellera va passar de puntetes sobre l'afectació per als alumnes que s'examinen de selectivitat, i va puntualitzar que tot i que als casals d'estiu s'haurà d'anar amb mascareta per norma general, si es fa una activitat «incompatible» amb el seu ús se'n podrà prescindir. Això, però, va ser desmentit unes hores després pel subdirector general de Coordinació de Salut Pública, Xavier Llebaria, durant la presentació del comitè de seguiment del coronavirus. Llebaria va assegurar que en casals i escoles d'estiu els grups eren estables i que no calia mascareta.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va avalar la mesura en declaracions a Catalunya Ràdio.