El Parlament va aprovar ahir instar el Govern a no convidar Felip VI i la família reial a cap acte organitzat o coorganitzat per la Generalitat amb els vots a favor de JxCat, ERC, comuns i CUP i el vot en contra de Cs, PSC i PPC. Es tracta d'una moció d'ERC que també reclama a l'Ajuntament de Barcelona que deixi de cedir el Palauet Albéniz a la família reial. En aquest punt els comuns s'hi van abstenir.

D'altra banda, el text aprovat insta el Govern a fer arribar al Consell Federal Suís la necessitat que es congelin els comptes bancaris que el rei emèrit té en aquest país basant-se en l'informe presentat per Òmnium. I defensa com una «necessitat democràtica» que s'investigui en seu parlamentaria la presumpta corrupció i es depurin responsabilitats».

La moció aprovada també denuncia que els poders de l'Estat utilitzessin l'impacte de la covid-19 com a «cortina de fum per tapar l'anunci de l'existència d'un compte estranger nodrit per presumptes comissions irregulars cobrades pel cap d'estat emèrit».

El Parlament manifesta que la presumpta corrupció «no es pot aïllar en una responsabilitat individual», sinó que ha afectat estructuralment les principals institucions de l'Estat. Un altre dels punts aprovats fa referència a instar el Govern a encarregar al departament de la Presidència una enquesta, amb l'assessorament del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), sobre la percepció de la monarquia al conjunt de l'Estat espanyol.