Nova patacada a la temporada turística. El Govern del Regne Unit va actualitzar ahir les seves recomanacions de viatge i ara aconsella evitar tot viatge no essencial a Espanya, incloses les illes Canàries i Balears, a causa dels «riscos» que suposa la situació de la pandèmia de coronavirus al país.

L'anunci va arribar el mateix dia que diversos ministres del Govern central instessin el país anglès a excloure les illes de la quarantena obligatòria de catorze dies per als turistes que visiten Espanya. La ministra d'Exteriors del Govern central, Arancha González Laya, s'havia mostrat «confiada» ahir al matí que les gestions davant les autoritats britàniques i la «solidesa de les dades» poguessin obrir un corredor segur sense quarantena amb les illes Balears i Canàries, com es va fer amb Alemanya. A més, la Confederació Espanyola d'Hotels i Apartaments Turístics es va oferir a finançar els testos dels turistes a la sortida dels seus establiments a Espanya.

Finalment, res de tot això va servir per fer canviar de parer el Govern del primer mercat turístic d'Espanya. «Aquest consell es fonamenta en les proves sobre l'augment de casos de la COVID-19 en moltes regions, però particularment a Aragó, Navarra i Catalunya, que inclouen les ciutats de Saragossa, Pamplona i Barcelona», va assenyalar l'executiu britànic en el seu comunicat. Així, va dir que «no aconsella als que ja estan a Espanya que se'n vagin per ara» i va recomanar a aquests turistes que «segueixin els consells de les autoritats locals sobre com protegir-se millor a si mateixos i als altres, inclosa qualsevol mesura que posin en marxa per controlar el virus».

El Govern britànic va recalcar a través del comunicat que més enllà d'aquesta recomanació manté la quarantena obligatòria per a aquelles persones que tornin al país des d'Espanya, si bé va reiterar que la recomanació a l'hora de viatjar no suposa un consell per «escurçar» la visita. De fet, segons va recollir el rotatiu britànic The Guardian, el secretari de Transports, Grant Shapps, va assegurar que aquesta decisió s'ha pres tenint en compte les «evidències», ja que tot i que la incidència del virus és superior al nord, està ascendint a tot Espanya.