La revolta per la cessió del superàvit municipal dels alcaldes de les principals ciutats i de la majoria dels grups de l'oposició, inclosos els que han donat suport al Govern durant aquests convulsos mesos de legislatura, preocupa molt la Moncloa. L'Executiu, que vol fer del diàleg territorial una de les seves banderes, té ara els ajuntaments en peu de guerra i s'exposa a una severa derrota parlamentària quan es tramiti el polèmic decret, que prescriu que el Govern podrà quedar-se 14.000 milions dels romanents municipals, però tornarà aquesta quantitat durant la propera dècada i injectarà 5.000 milions als ajuntaments al llarg d'aquest any i del vinent. Davant d'aquest escenari, que complica encara més l'horitzó polític, Pedro Sánchez va anunciar que està disposat a fer canvis. «El Govern sempre estarà disposat a dialogar. La voluntat d'arribar a un acord és amb totes les institucions i singularment amb els ajuntaments. Tindrem la mà estesa, seguirem negociant amb els ajuntaments i amb els grups parlamentaris i garantirem la tramitació del decret llei», va assegurar el cap de l'Executiu.

A la pràctica, la negociació proposada per Sánchez implica que el decret es tramiti al Congrés com a projecte de llei, quelcom que permet als grups parlamentaris plantejar modificacions i votar les seves esmenes. De moment, la norma aprovada per la Moncloa té com a mínim 190 diputats en contra, més de la meitat de l'hemicicle.

Per evitar aquest fracàs, el ministeri d'Hisenda va anunciar dilluns que les entitats locals amb superàvit que apostin per cedir-lo al Govern no hauran de pagar els interessos que actualment abonen als bancs per tenir aquests romanents inactius. Però el gest no va apagar les crítiques, que no només venen del PP, sinó també d'ajuntaments que es troben a l'òrbita de Podem, soci del PSOE a l'executiu.

Per la seva banda, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va afirmar ahir que «no entén les crítiques» dels grups polítics i els alcaldes a l'acord assolit entre el seu departament i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies per a l'alliberament dels romanents i l'ús del superàvit.