Catalunya registra 1.055 casos nous de coronavirus, 942 d'ells confirmats per PCR. El total diagnosticat per aquestes proves s'eleva a 96.571, segons l'últim balanç d'ahir del departament de Salut, i la xifra total és de 118.097 casos. Segons les dades, 12.922 persones han mort des de l'inici de la pandèmia, després que ahir es reportés una defunció. El risc de rebrot, des de mitjan juliol a la zona vermella, se situa en 158,43, per sobre de valors de la setmana anterior, quan era de 153,55 (del 4 al 10 d'agost). La velocitat de propagació es manté en 1,06, mentre la setmana passada s'havia mantingut per sota de la barrera de l'1. Hi ha 666 pacients ingressats, 5 menys que en el balanç anterior; 121 a l'UCI, 4 menys.

L'objectiu és ara abaixar la corba de contagis, després que la setmana passada el risc de rebrot s'estabilitzés a Catalunya i deixés enrere el pic de juliol, segons les autoritats sanitàries. Ara bé, el risc de rebrot s'ha estancat aquests últims dies, sobretot per la dificultat que baixi a l'àrea metropolitana, mentre altres regions han entrat en la zona vermella. Així, el risc de rebrot ha passat de 174,05 -del 28 de juliol al 3 d'agost- a 153,55 -del 4 al 10 d'agost- i al valor actual de 158,43 -de l'11 al 17 d'agost.

Mesures més dures a Reus

Reus, al Baix Camp, és un dels focus on la taxa d'incidència del virus segueix disparada. Per això, a més dels cribratges massius que van començar ahir, la consellera de Salut, Alba Vergés, anunciava un enduriment de les restriccions per frenar els contagis. Així, a la ciutat es prohibeixen les trobades de més de deu persones, es limita la capacitat al 50% en bars i restaurants, no es podrà consumir a les barres dels establiments, i es restringeix la capacitat en cerimònies religioses al 33%, en esdeveniments culturals i esportius, al 50%. I Vergés afegia: «Fem una crida a la ciutadania que només surti per allò imprescindible i que redueixi al màxim l'activitat social; limitar les capacitats a bars i restaurants no és l'objectiu, sinó no anar-hi si no és estrictament necessari».

Més cribratges massius

Els cribratges massius també van començar a l'Hospitalet, on es van formar cues, i, a més, el departament de Salut n'anunciava un de nou a Cornellà de Llobregat, que arrencarà dilluns. Aquesta eina ha detectat 513 asimptomàtics en els 21.216 testos fets fins ara a diferents localitats catalanes -el 2,41% de les proves.

Ahir CatSalut també va anunciar la construcció d'un edifici modular de quatre plantes a Lleida, al costat de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova, per a pacients covid-19.

Inici de curs

Sobre la tornada a les escoles el 14 de setembre, i després de les darreres discrepàncies entre el departament de Salut i el d'Educació, ahir el conseller d'Educació, Josep Bargalló, va negar «rotundament» que hi hagi manca de coordinació entre el seu departament i el de Salut, i destacava que tots els documents estan signats conjuntament.

Castells demana responsabilitat

Per la seva banda, l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, i la consellera de Salut van fer ahir una crida a la responsabilitat de la ciutadania, atesa la complexa situació sanitària que viu el país i la coincidència amb els dies en què la capital de l'Anoia havia de celebrar, com és tradicional, la festa major.

Castells va destacar: «Fa tres setmanes vam prendre la decisió de suspendre la festa major. Amb les dades que tenim a la mà, creiem que va ser una decisió encertada i que avui tornaríem a prendre. Tal com vam dir, és una decisió en què preval el principi de prudència».

L'alcalde va explicar que les autoritats sanitàries «ens indiquen que la situació a Catalunya fa necessari reduir al màxim el contacte amb amics i familiars i, en aquest context, avui compareixem amb la consellera Vergés per demanar la màxima responsabilitat, prudència i sentit comú, especialment en uns dies en què un ambient festiu a Igualada podria ser propici per a la propagació del virus». Castells va recordar que l'alt nivell de responsabilitat de la ciutadania va permetre que Igualada i la Conca d'Òdena superessin fa uns mesos la difícil situació viscuda arran del confinament.