Podem colla, però el PSOE no s'atura. Ni vol fer-ho. Per molt que els morats pressionin i mostrin sense vacil·lació la seva incomoditat amb la possibilitat, cada vegada més propera, que Pedro Sánchez acabi negociant els pressupostos generals de l'Estat (PGE) del 2021 -la llei que pot garantir la legislatura- amb Ciutadans. La Moncloa mantindrà el seu pla d'acostament a la formació d'Inés Arrimadas, i no farà cas, per tant, de les queixes dels de Pablo Iglesias.

Però les queixes de Podem cada vegada ressonen més fort. I el partit insisteix que són de debò. No ho va ser, subratllen des de la cúpula, el seu moviment d'ahir. Una compareixença destinada a reforçar el missatge que no transigirà respecte a uns comptes que tinguin el suport de Cs, perquè el que persegueix és uns PGE ratificats per la majoria que va fer possible la investidura de Sánchez. O sigui, amb ERC en l'equació i no fora. Però els socialistes adverteixen que no veuen disponibles els republicans fins que no passin les eleccions catalanes -siguin a la tardor o bé a principi del 2021-, per la seva ferotge competència amb JxCat.

Isa Serra, portaveu de Podem, va ser l'encarregada de llançar l'encàrrec als socialistes. El projecte del seu partit, va dir, és «incompatible» amb el de Cs, i «el PSOE sap» que no pot confiar en el seu soci de coalició si pacta els PGE amb els taronges. «Confiem que el PSOE tingui cura de la majoria que sustenta aquest Govern», va destacar Serra.

El missatge oficial del partit va ser ratificat per la ministra d'Igualtat, Irene Montero: «Posar d'acord la majoria progressista que va possibilitar la moció de censura i la investidura és el camí per construir uns pressupostos socials que s'allunyin de les receptes d'austeritat que tant agraden a PP i Cs », va mantenir.

Podem reiterava l'advertència que ja va fer el juliol. I a l'agost. No vol tripijocs amb Arrimadas. «No estem disposats que Cs tingui la paella pel mànec. Si regalen els seus vots, genial, però no serà així. Van a demanar coses a canvi que faran que la suma sigui menor», raonen fonts del partit morat. A Podem censuren que Sánchez hagi «decidit», abans d'explorar l'entesa amb ERC, «girar a la dreta en el primer pressupost de la coalició».

«Que es vegi amb ells, que busqui el seu suport, que Esquerra digui no i llavors en parlarem», assenyalen. La direcció d'Iglesias també percep com un senyal d'alarma que el president faci l'arrencada el curs polític, dilluns, amb una conferència amb grans empresaris (i la societat civil). Per als morats, és un altre gest d'acostament a la dreta, i per aquest motiu alcen la veu.

Abans ja havia fixat posició Carmen Calvo a Mèrida. La vicepresidenta primera seguia els passos del seu cap, i advertia: per tirar endavant els PGE caldran renúncies. L'estratègia del PSOE és diàfana: apel·lar a «tothom» (inclosos PP, i sobretot Cs) perquè ajudin i il·luminin uns pressupostos «de país».

La part socialista de l'executiu descodifica l'avís de Podem com un intent de «marcar perfil», de «gelosia» i «recerca d'espai». «Serà igual el que diguin. Que portin els vots d'ERC». «Són impresentables. Hi ha d'haver pressupostos sí o sí», indica una ministra. «No entenc que es fiquin en aquests carrerons i després les passin de tots colors per sortir d'aquí», diu una altra.

A l'executiu i al PSOE, i també al PSC, s'ha instal·lat la convicció total que ERC no ajudarà en aquests PGE per la seva pugna amb Carles Puigdemont. Per aquest motiu insisteixen que l'aritmètica mana, i només pot haver-hi comptes de l'Estat si Cs els dona suport, opció que s'acaricia cada dia més com a possible, atès que a més aquests mesos de pandèmia han servit per enfortir la relació amb els d'Arrimadas. «La pregunta no és si vols aprovar els PGE amb Cs, és si vols PGE o si vols prorrogar els de Cristóbal Montoro. Podem et diu que vol uns comptes nous. La segona pregunta és amb qui. Algú pensa que ERC donarà aquesta carta a JxCat? És impossible, i no podem esperar a les catalanes », assenyalen fonts governamentals del màxim nivell. A la Moncloa insisteixen que els pressupostos seran de reconstrucció, expansius, però són «necessaris» per canalitzar les ajudes europees. «Governar no és fer el que et doni la gana», diu un alt càr-rec, «és adaptar-te a la realitat. Per això no acabo de veure la jugada de Podem », afegeix. A la Moncloa i a Ferraz insisteixen que el full de ruta és clar i que l'ordre de Sánchez és sumar tots els suports possibles.