El president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, va instar ahir els partits i entitats que «evitin convocar concertacions i actes que puguin esdevenir massius» per la Diada.

En una piulada, Padrós va assegurar que «les reivindicacions o celebracions enguany han de ser diferents». «Ens hi juguem molt», va avisar, coincidint amb un dia en què es van notificar 1.459 nous casos de covid-19 confirmats per PCR. El risc de rebrot està en un nivell «molt alt» i ja ha superat el llindar del 200.

De fet, el vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, va defensar ahir que és «imprescindible» que en els actes de celebració de la Diada de l'Onze de Setembre es faci «prevaldre el criteri sanitari». En declaracions des d'Altafulla, Aragonès va dir que quan s'acosti la data de l'11-S «es podrà veure quines celebracions es poden fer» d'acord amb la situació epidemiològica.

Malgrat això, el vicepresident va dir estar «convençut» que, com cada any, «la ciutadania expressarà el seu clam a favor de la independència», ja sigui «virtualment o presencialment». Aragonès també va fer una crida «a la responsabilitat de tothom» davant d'unes setmanes «difícils».

El passat dimecres es va pronunciar la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, qui va explicar que estan preparant 90 punts per manifestar-se el dia 11 de setembre arreu de Catalunya. En una entrevista amb Rac1, va garantir que s'hi compliran mesures de seguretat pel coronavirus com la distància entre manifestants i l'ús obligatori de mascaretes i va descartar dur a terme mobilitzacions massives: «Això no ho farem».

Paluzie va dir que estan «adaptant» la mobilització de la Diada a les indicacions sanitàries que els trasllada Protecció Civil i va posar en dubte que el Govern pretengui prohibir-la. «Necessitarien l'estat d'alarma per prohibir perquè el dret de manifestació no el pots prohibir», va recordar.

Paluzie va reivindicar l'experiència de l'ANC en l'organització de manifestacions des de fa anys i va assenyalar que s'han dut a terme protestes de petit format els darrers mesos «i en cap s'hi han vist imatges d'aglomeracions generadores de riscos, sinó que s'actua amb molta responsabilitat».