El president dels EUA, Donald Trump, va defensar ahir Kyle Rittenhouse, el jove que la setmana passada va matar dos manifestants a Kenosha (Wisconsin), i va confirmar que no pensa reunir-se amb la família de l'afroamericà el cas del qual va provocar les protestes en aquesta ciutat, Jacob Blake.

Les polèmiques declaracions de Trump van arribar hores abans de la seva visita a Kenosha, una localitat en tensió des que el 23 d'agost un policia blanc va disparar set trets per l'esquena a Blake, que va quedar paralitzat de cintura cap avall.

Abans d'iniciar la visita, Trump va insultar l'alcalde de Kenosha, el demòcrata John Antaramian, al qual va qualificar de «babau» i «estúpid» per demanar-li que no viatgés a la zona per no generar més tensió.

Trump es va negar a condemnar les accions de Rittenhouse, un adolescent blanc de 17 anys que es va presentar a Kenosha armat amb un fusell d'assalt el 25 d'agost i va matar dos manifestants, i en va ferir un tercer, fets pels quals està detingut i acusat d'homicidi.

«Vostès van veure el mateix vídeo que jo. Ell estava intentant fugir d'ells (els manifestants), suposo, i va caure i el van atacar molt violentament, i és una cosa que estem examinant, que està sota investigació», va respondre el president nord-americà a la pregunta de per què no condemna el que va fer Rittenhouse. «Crec que ell estava en una situació complicada, i que probablement l'haurien matat», va afegir el mandatari.

El moment al qual es referia Trump -aquell en què Rittenhouse va caure a terra- es va produir després que el jove ja hagués matat un dels manifestants, Joseph Rosenbaum, segons mostra un vídeo de l'incident i corroboren els documents judicials.

El jove, que és simpatitzant de Trump i va acudir a un dels seus mítings el gener passat, fugia dels manifestants que demanaven detenir-lo perquè havia disparat contra Rosenbaum, i llavors va caure i va apuntar amb el rifle els que el perseguien, que van intentar desarmar-lo.

Un dels manifestants, el jove blanc Anthony Huber, va intentar colpejar Rittenhouse amb el seu monopatí per prendre-li l'arma, però l'adolescent li va disparar al pit i el va matar; i abans havia ferit al braç un tercer manifestant, Gaige Grosskreutz, que portava una pistola.

La negativa de Trump a condemnar les accions de Rittenhouse va arribar precisament després que critiqués durament el seu rival a les eleccions del novembre vinent, Joe Biden, per suposadament no haver condemnat les accions de les «turbes d'esquerra» en les protestes contra el racisme.

TikTok

D'altra banda, Trump va insistir que la venda de TikTok a una companyia que no tingui relació amb la Xina ha de culminar el 15 de setembre, com havia afirmat prèviament, i que el Govern del país hauria de rebre una recompensa per això.

«Els he dit que tenen fins al 15 de setembre per tancar un tracte, després d'això el tancarem en aquest país», va anunciar Trump en declaracions als periodistes, recollides per Bloomberg, moments abans d'embarcar-se a l'Air Force One.